19.04.2024, 00:26 ч.


Училищен мост „Вдъхновението да учим за храната“ Печат
Петък, 15 Октомври 2021 16:49

Ученици от СПГ „Алеко Константинов“  вдигнаха „зеления картон“, за да отбележат Световния ден на прехраната.  Инициативата е на Фондация „Българска месна традиция”, която през 2007 година стартира изследователски проект, насочен към изследване на практиките и предизвикателства пред достъпа до добра храна в България.
В навечерието на Седмицата на достъпа до добра храна за 2021 година ние от Свищовска професионална гимназия организирахме две инициативи, едната от които осъществихме заедно с нашите приятели от Центъра за обществена подкрепа – град Свищов и децата потребители на социалната услуга. Нашите млади кулинари със съдействието на учениците от Ученическия съвет и социалните работници в Центъра  организираха „Училищен мост между гимназията и Центъра за обществена подкрепа“  на тема: „Вдъхновението да учиш за храната“.
В обновената  готварска работилница на Центъра нашите ученици по забавен и достъпен начин  разкриха тайнствата на добрите и полезни храни, които ежедневно трябва да консумираме. Акцент поставиха върху есенните дарове характерни за нашите географски ширини. И за да привлекат вниманието на малчуганите, Вероника от 10б, презентира есенните плодове облечена с пола под формата на тиква изработена от моделиерите ни по учебна практика. С помощта на учениците и социалните работници от Центъра за обществена подкрепа Маги и Мария,  малките палавници приготвиха здравословни плодови шишчета.
В края на събитието всички опитахме от шишчета и приготвените от учениците здравословни десерти по специални рецепти предоставени от госпожа Таня Василева, учител по Хигиена в храненето и стандарти в кетъринга: Ябълков сладкиш с карамел и аромат на канела; Джиджифилов кекс със сушени кайсии, стафиди, ябълки, орехи и мед; Мъфини с овесени ядки, червени боровинки, стафиди и бадемов тахан.
Нашата среща приключи здравословно и  вкусно! С цел да популяризират Световния ден на прехраната и Достъпа до добра храна „зеления картон“ вдигнаха и учениците ни в работилницата по готварство в гимназията.  Под наставничеството на инж. Анета Владимирова – старши учител практическо обучение,  младите ресторантьорите и готвачи се развихриха в кухнята и се проявиха като истински виртуози в кулинарното изкуство. Те приготвиха и презентираха ястия традиционни за българската кухня, тяхното мото бе  “По-вкусно и здравословно от нашето няма“.
През предстоящата седмица нашите инициативи за популяризиране на Световния ден на прехраната и Достъпа до добра храна ще продължат, защото ние вярваме, че храната е здраве и източник на дълголетие.

Галя Недялкова – психолог, училищен





 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School