17.04.2024, 00:49 ч.


Ученици от СПГ „Алеко Константинов“ с награда от националното състезание „Млади таланти в модата” Печат
Понеделник, 17 Май 2021 14:04

Отборът на Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" е класиран на второ място от Националната асоциация на училищата по мода "Росица Иванова" в Националния конкурс "Млади таланти в модата".

Състезанието се проведе в периода 10 - 12 май, в град Попово. То се организира от Дирекция „Професионално образование и обучение” на Министерство на образованието и науката, в партньорство с Националната асоциация на училищата по мода и Българската асоциация за текстил, облекло и кожи. Домакини на най-престижното събитие за училищата по мода в страната тази година бяха Регионално управление на образованието – Търговище и Иновативна професионална гимназия по техника и лека промишленост – гр. Попово.

В състезателната програма до финалния кръг бяха допуснати общо 16 отбора, които се състезаваха в три категории: „Модно ревю” – представяне на модел с оригинална интерпретация на тема „Сезони” – младежко облекло, представящо съчетание на минимум два сезона в цялостна визия (прическа, грим и модел); „Художествена скица” – представяне на художествена скица на модел с оригинална интерпретация на тема „Сезони” и „Сръчни ръце” – изпълняване на практическа задача.

Отборът на Свищовска професионална гимназия бе ръководен от инж. Минко Николов, главен учител в гимназията и преподавател по теория и практика. Неговите възпитанички – Валентина Игнатова (категория - модно ревю), Ванеса Саидова (категория - художествена скица) и Ивана Папуркова (категория - сръчни ръце) се обучават по специалност „Производство на облекло от текстил“ и са от различни класове и са обединени от идеята, че модата в облеклото е начин на изразяване и творчество.

Идейният проект на отборът ни с наименованието „Оптимизъм“, който съчетава сезоните пролет и есен с характерните за тях багри, слънчево и позитивно настроение, бе представен от лъчезарната Валентина, която със своята неподправеност, естествена красота и усмивка грабна сърцата на публиката.

Достойното представяне и получената награда накара младите таланти да повярват в себе си и в това, че когато човек влага сърце и душа в работата си успехите са налице.

Браво момичета!

инж. Минко Николов









 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School