28.03.2024, 19:16 ч.


СПГ „Алеко Константинов” с нов спечелен проект за модернизация Печат
Неделя, 29 Юли 2018 00:00

Водени от мотото на гимназията „Градим настоящето и уверено очертаваме бъдещето!” учителите от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” непрекъснато се стремят и търсят възможности за повишаване качеството на обучение и подобряване на материално-техническата база на училището. Целта е създаване на по-добри условия за провеждане на учебния процес и работна среда за обучаемите, подобна на реалната. За да бъде привлекателно професионалното образование за младите хора са необходими допълнителни инвестиции за обновяване на базата на професионалните училища за учебно-практическо обучение.

Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ за четвърти път е сред одобрените за финансиране училища по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул "Модернизиране на системата на професионалното образование", дейност 1 "Модернизиране на материалната база". Чрез нея ще бъдат обновени и снабдени със специализирано оборудване учебни кабинети, лаборатории и работилници в гимназията, в съответствие с развиващите се съвременни нови производствени технологии. Ще се осигури възможност за провеждане на практическо обучение в работна среда създаваща условия на труд, отговарящи на реалните във водещите ресторанти, автосервизи, предприятия и фирми.

Проектът включва закупуване на нов учебен автомобил за учениците, които се обучават по професия „Техник по транспортна техника” и оборудване на нов компютърен кабинет със съвременна техника и апаратура. За останалите професии, по които се извършва обучение в гимназията ще бъде закупено оборудване и обзавеждане, чрез което да се дооборудват учебните работилници на различните професионални направления. Предвижда се провеждане на практическо обучение, за ученици от всички професии, в реална работна среда, във фирми, осигурили съфинансиране на дейностите по проекта.

Очакваните резултати са модернизирана учебно-техническа база, повишено качество на професионалната подготовка на ученици от всички професии и създадена пряка връзка между ученик и работодател.

СПГ „Алеко Константинов“ е училище, за което основна цел е предоставяне на качествено професионално образование на обучаващите се ученици, така че след дипломирането им успешно да се реализират на пазара на труда и да са конкурентоспособни с придобитите по време на обучението си знания и практически умения.

инж. Веска Николова - директор

 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School