20.04.2024, 03:18 ч.


Конкурс „Баба Марта 2018” на Община Свищов Печат
Вторник, 13 Март 2018 12:29

На първи март българите отбелязват празника на Баба Марта. По традиция на този ден всеки подарява на близките и приятелите си специален амулет - мартеница, изработена от бял и червен конец, за здраве и сила.

За поредна година нашата гимназия се включи в инициативата на отдел „Образование“ и дирекция „Култура и културно наследство“ – Баба Марта”. В конкурса участваха деца от 3 до 15 години, в категории за: рисунка, оригинална мартеница и/или мартенско пано.

Татяна Илиева, ученичка от 9б клас изработи красиво пано на тема „Мартеница”, с което представи нашето училище в конкурса. В тазгодишното издание се включиха 207 участника, които бяха сътворили изключително интересни творби и в трите категории.

Награждаването на победителите се състоя в къщата музей „Алеко Константинов“, където в присъствието на много деца, родители и учители наградите бяха връчени от заместник-кметът Анелия Димитрова, началник отдел „Образование“ Румяна Кузева, директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, директорът на Исторически музей – Свищов Ивелина Иванова. Госпожа Кузева разказа на децата от къде идва идеята за мартеничките в интересна история за Баба Марта, а децата от ДГ „Калина Малина“, направиха мартенска драматизация, придружена от пъстри танци в народни носии.

Таня бе удостоена с почетното трето място в категория „Пано” във възрастовата група от 12 до 15 години.

Гордедем се творбите на нашите възпитаници и им пожелаваме да печелят още много конкурси със сръчните си ръце и креативни идеи.

Лиляна Димитрова








 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School