19.04.2024, 12:35 ч.


Мобилността на компютърните техници в Берлин по Еразъм+ (2 гр.) Печат
Сряда, 03 Август 2022 21:36


От 03.07 до 18.07.2022 г. шест ученици от професия „Техник на компютърни системи “, професионално направление „Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника” проведоха своята производствената практика в Берлин, Германия  по Проект 2021-1-BG01-KA121-VET- 000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение".
След пристигането ни в Берлин, Германия бяхме настанени  в  Metropol Hostel Berlin.
На 04.07.2022 г. проведохме среща с г-жа Марта Барбара Лаубе, директор на партньорската организация Berlink. На нея тя представи програмата, презентира фирмата – партньор, запозна учениците с особеностите и изискванията при провеждане на мобилността и с начина на организиране на работното място във фирмата. В същия ден, заедно с ръководителя на групата, проведохме културна визита в центъра на Берлин. Учениците за запознаха с основните забележителности на града, транспорта, културни и други институции.
От следващият ден учениците провеждаха производствената си практика в офиса на фирма Berlink под формата на семинарни занятия - IT Workshop. Ръководител на практиката от организацията - партньор бе Генади Господинов. На участниците в мобилността бяха подсигурени месечни карти за пътуване, за да могат да се придвижват до работното си място.
Ръководени от своя наставник, учениците усвоиха нови методи и техники за ремонт на Macbook Pro, инсталиране на Mac OS, професионално почистване на Macbook, ремонт на iPhone и iPad от Apple, премахване на софтуерни вируси, възстановяване и архивиране на данни в харддиска. Колегите от Berlink бяха любезни и отговорни, спазваха всички наши уговорки и откликваха на нашите въпроси и проблеми.
Освен работата по време на мобилността участниците имаха организирана и интересна културна програма. Проведена беше културна визита в Computerspielmuseum ( на 07.07) и в Berlin Wall memorial (на 14.07). В свободното си време учениците успяха да разгледат много от емблематичните забележителности и архитектурни паметници на Берлин.
В края на производствената практика г-жа Марта Лаубе  благодари на учениците за чудесното представяне и за прекрасните отзиви на наставниците. Всички участниците получиха европейски сертификати, а придобитият професионален и социален опит ще увеличи шансовете на учениците за успешна реализация на европейския пазар на труда.

Детелина Иванова
/придружаващ учител/








 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School