28.03.2024, 13:34 ч.


Обучение за преподаватели по Еразъм+ в Корк Печат
Четвъртък, 16 Септември 2021 20:26


От 30 август до 5 септември 2021 година Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ осъществи успешно мобилността за учители по проект 2019-1-BG01-KA116-062136 Европейски стандарти за качество на професионалното образование” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 Образователна мобилност за граждани, Сектор Професионално образование и обучение за обучение на осем преподаватели в Корк, Ирландия. Партньор на училището бе Training Vision Ireland, част от ETN International.
Всички обучения бяха проведени на английски език и с интерактивен подход. На преподавателите бе представена ирландската образователна система и организацията на учебния процес. Запознаха се с професионалното образование в Ирландия и направиха сравнение на двете образователни системи. Участниците подобриха знанията си за това какво прави една класна стая успешна и ефективна чрез прилагане на нови стратегии за преподаване – облачни технологии, запознаха се с нови творчески методи и стратегии за преподаване, придобиха практически умения за прилагане на критично и творческо мислене, използване на ИКТ инструменти за създаване на електронно учебно съдържание за обучение на учениците по професионална подготовка, за проверка и оценка на знанията на учениците и за визуализация на технологични процеси, мултидисциплинарен подход. Семинарите включваха използването на облачни технологии за стимулиране на интереса и активността на учениците с цел постигане на по-добри резултати в професионалното обучение. Беше осъществена професионална визита в Университета в Корк (Univesity Cork City), използващ ИКТ инструменти в обучението.
Всички учители подобриха езиковите си умения и създадоха контакти за бъдещи съвместни дейности с колеги от други страни.
Културните визити в Shandon Bells and tower, парк Fitzgerald Park и неговия музей, Elizabeth Fort и художествената галерия допринесоха за запознаването с ирландските забележителности и моменти от тяхната история.

Ценка Петкова








 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School