28.03.2024, 12:35 ч.


Стартира обучението по италиански език за учениците от професиии „Моделиер-технолог на облекло “ и „Оператор в производството на облекло” по Еразъм+ (2 гр) Печат
Понеделник, 21 Октомври 2019 20:35


На 21.10.2019 г. стартира езиковата подготовка по италиански език за ученици от Xа и XIа класове (II-ра група) от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов”, избрани на първи етап от подбора на ползватели по проект 2019-1-BG01-KA116-062136 „Европейски стандарти за качество на професионалното образование” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, сектор „Професионално образование и обучение“.
Групата се състои от 10 ученици, които ще преминат предварителните подготовки, предвидени по проекта: езикова, професионална и психолого-педагогическа. Учениците, обучаващи се в професионално направление „Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи“, професия „Моделиер-технолог на облекло” - Xа и професия „Оператор в производството на облекло” - XIа , започнаха обучението си по италиански език. Оценката от езиковата подготовка е един от критериите, по които ще бъде направено второто и окончателно класиране за подбор на ползватели, след което  7-те най-добри ще проведат през месец юли триседмична производствена практика в модни компании в гр. Римини, Италия.
Обучението се провежда от традиционния за Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” партньор в чуждоезиковата подготовка - Център за професионално обучение към СА "Д. А. Ценов" - СвищовГ-жа Татяна Друмева, секретар на ЦПО - Свищов, представи предстоящите съвместни дейности и пожелала успех на обучаемите. Преподавателят по италиански език г-жа Димитрина Проданова даде първоначални разяснения за предстоящото обучение.
Цел на езиковата подготовка е да формира у учениците комуникативни умения по италиански език, необходими за всекидневното и професионалното общуване. Изучаването на специфичната за професионалното направление терминология ще подпомогне учениците при адаптирането им в реална работна среда. Обучението е 90 часа и ще приключи в началото на месец март 2020 г.  със сертификационен изпит за ниво А1. Учениците получиха учебни комплекти и направиха своите първи стъпки в обучението си по италиански език.

Константин Байрактаров,
КПУМ









 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School