28.03.2024, 23:19 ч.


Професионална подготовка за електромонтьорите и топлотехниците по Еразъм+ Печат
Четвъртък, 24 Януари 2019 00:00


Обучението на учениците, участващи в Проект 2018-1-BG01-КА102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация”, програма „ЕРАЗЪМ+”, ключова дейност 1: ”Образователна мобилност за граждани”,  сектор: ”Професионално образование и обучение” Професионално направление „Електротехника и енергетика”, професия „Електромонтьор”, специалност „Електрически инсталации“ и професия „Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации”, специалност „Топлотехника – климатична, вентилационна, отоплителна и хладилна техника”, се проведе през периода от 08 до 17 януари 2019 година.

Занятията се проведоха  съгласно утвърден от Директора график като за теоретични бяха отделени 20 часа, а за практически – 10 часа.

Целта на професионалната подготовка бе усвояване на основни и надграждане на вече придобитите знания  за автономните и свързаните в паралелна мрежа фотоволтаични системи, за соларните електроцентрали, за използване на слънчевата топлинна енергия, за функциите и технологията на соларните термични  панели, за соларните отоплителни системи за битова гореща вода,  както и за технологията за контрол и измерване, работата и поддръжката на термо соларните  системи; запознаване с правилата по техника на безопасност и здраве при работа със соларни термични и фотоволтаични системи;  изследване на някои от компонентите на техническите устройства, използвани при получаване и преобразуване на енергията от ВЕИ. Голяма част от занятията бяха проведени под формата на лекции, илюстрирани с презентации.

Особен интерес у ползвателите на мобилността предизвикаха практическите занятия, в които имаха възможност сами да се убедят в особеностите и начина на функциониране на соларната клетка.

За участниците в проекта практическата подготовка е много важна за личностното и професионалното им израстване. С усъвършенстването на професионалните знания, умения и компетенции  ползвателите в Проекта имат шанс да се представят на високо професионално ниво по време на мобилността в Портсмут, Великобритания.


инж. Пламен Енчев







 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School