19.04.2024, 23:00 ч.


Валенсия – очарованието на един град Печат
Понеделник, 17 Юли 2017 16:23

                                                                         

В дейностие по проект 2016-1-BG01-KA102-023470 „Испанският опит в кулинарното изкуство” са заложени културни визити за участниците в мобилността, които бяха проведени през изминалия уикенд. Домакините ни от Esmovia ни показаха емблематични за Валенсия забележителности.

На 15 юли посетихме „Океанографик” – Валенсия. Музеят по Океанография във Валенсия е най-големия по рода си в Европа. В него са представени основните морски екосистеми на планетата. В отделни сгради и басейни са пресъздадени Средиземно море, Червено море, Тропици, Океани, Антарктида. Докато разглеждаш тематично направените зали на „Океанографик”, огромни стъклени тавани образуват гигантски аквариуми около и над теб, така че можеш да гледаш как морските звезди и медузите, пъстрите океански риби, акулите и тюлените плуват около теб в една остъклена версия на океанския живот. Изключително красиво място, възпитаващо почитание към морската флора и фауна и жив интерес към животните и науката. На територията на Океанографик има и делфинариум и имахме уникалната възможност да видим красивите танци от представлението на делфините.

На 16 юли посетихме най-големият и най-модернистичният културен комплекс в Испания - "Градът на науката и изкуствата". В средата на светло и спокойно езеро се издига "Хемисферикс", който представлява гигантско око. При лошо и ветровито време остъкленият клепач се затваря, за да се предпази конструкцията и разхождащите се посетители. Голямата топка на зеницата в центъра е зала с планетариум, който имахме възможност да посетим. С модерни 4 D технологии гледахме филма "America wild. Parques Naturales". Усещането беше неповторимо.

Посетихме и триетажният Музей на науките „Принц Филип”, който е най-големият в Европа. Тук основният девиз е: „Забранено е да не се пипа!”, въпреки изложените вещества и аудио-визуална техника. Залите за експерименти и демонстрации не приличат на музей, а по-скоро на лаборатории по химия, физика и биотехнологии. Тук можахме да проверим научните си познания и да открием неща за света около нас и физичните и биологични принципи, които го ръководят.

Преживяното ще остави спомени завинаги в нашите сърца, който ще отнесем в нашата любима България!

Лиляна Димитрова - ръководител на групата

















 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School