21.01.2022, 06:40 ч.


Банер
История
История на ПГ по лека промишленост и строителство - гр. Свищов Печат

   Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – гр. Свищов съществува под това1966 СПТУ име от 2002г.

   Училището е създадено на 1 юли 2000г. като Средно професионално-техническо училище по лека промишленост и строителство – гр. Свищов на база съществуващите дотогава две училища: СПТУ по строителство “Пеньо Пенев” – гр. Свищов и СПТУ по лека промишленост – с. Алеково. 

   СПТУ по строителство – гр. Свищов съществува от 1963г. В началото е само ПТУ, а от 1973г. става СПТУ. Първите ученици се обучават по специалностите:

›  Зидаро – мазач;
›  Строително дърводелство и арматура;
›  Зидаро-мазач – мозайкаджия.

СПТУ по ЛП   В периода от създаването му до 2000г. се подготвят работници от различни професии и специалности на областите Строителство, Електротехника и Машиностроене. 

   СПТУ по лека промишленост е създадено през 1992г. със следните специалности:

›  Оператор в шевното производство;
›  Оператор в производството на тапицирани изделия;
›  Сервитьор – готвач. 


   Сега в ПГ по лека промишленост и строителство учениците се обучават по следните професии: 

Професия: Строител, Специалност: Вътрешни облицовки и настилки След завършване на обучението си ученикът ще може: да познава строителните материали; да разчита техническа документация; да изпълнява зидарии и мазилки, кофражи и армировка; да знае технологията за изграждане на сградата; да организират изпълнението на различните видове строително- монтажни работи при спазване изискванията по безопасност, хигиена на труда и противопожарна охрана в строителството. 

Професия: Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации, Специалност: Топлинна техника Завършилият тази специалност ще може: да разчита и използва техническа, конструктивна и технологична документация; да измерва основните величини и параметри; да монтира и демонтира детайли и възли от съоръжения в топлоелектрически централи (ТЕЦ); да монтира, демонтира и ремонтира хидравлични машини; да ремонтира съоръжения и инсталации в ТЕЦ. 

Професия: Електромонтьор, Специалност: Електрически инсталации След завършване на курса на обучение, учениците трябва да продобият знания и умения за: разчитане на конструктивна и техническа документация и електрически схеми; начини на производство, пренасяне и разпределение на електрическата енергия; монтаж на различни видове открити и закрити електрически инсталации; монтаж и свързване на различни видове електрически табла; монтаж на различни осветителни тела; монтаж и свързване на електрически машини, токоизправители, кондензаторни и акумулаторни батерии; кабелно и въздушно присъединяване на електрически инсталации към електроразпределителната мрежа; измерване на различни електрически и неелектрически величини; поддръжка и ремонт на осветителни, силови, сигнални, защитни и различни видове специални електрически инсталации в сгради. 

Професия: Ресторантьор, Специалност: Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение Училището подготвя кадри, които ще могат да разпознават хранителните продукти и извършват правилен подбор; да съхраняват хранителните продукти съгласно хигиенните изисквания; да изготвят менюта; да работят рационално и безопасно с технологичното обзавеждане в кухнята и бара; да подготвят ястия от националната и международните кухни; да организират и ръководят дейностите в кухнята, бара и ресторанта. 

Професия: Оператор в шевното производство, Специалност: Производството на облекло от текстил След завършването на обучението учениците могат: да моделират и конструират нови модели облекла; да създават технологии за цялостната им изработка; да определят необходимите машини и съоръжения за изработването на изделията; да контролират качеството на готовите изделия; да участват в организацията на производствения процес. 

Професия: Оператор в дървообработването, Специалност: Производство на мебели Учениците получават възможността да моделират и конструират различни модели мебели, да създават технологии за цялостна изработка, да определят необходимите инструменти, машини и съоръжения за изработването им, да контролират качеството на готовите изделия, да участват в организацията на производствения процес, с придобитите документи завършилите имат право и възможност да ръководят собствена фирма, съгласно изискванията на ЕС. 

   Общообразователната подготовка се извършва по учебен план, съобразен с държавните образователни изисквания, на високо ниво.

   Включените в учебния план общотехнически и специални предмети като специалните технологии на различните специалности, микробиология, техническа и строителна механика, техническо и електротехническо чертане и др., се преподават от преподаватели с богат педагогически опит и усет за новите методи на преподаване и възпитание на подрастващите. Към традициите в отделните области се прибавят и знания за съвременните достижения на науката и техниката. В часовете по информатика и информационни технологии учащите навлизат в съвременното ниво на образование и комуникации.

   Училището разполага с отлична материално-техническа база, включваща кабинети по всички предмети, девет учебни работилници, електролаборатория, 2 компютърни кабинета, строителен полигон. Единствено в града е с функциониращ ученически стол. Особено предимство представлява общежитието, което освен условия за самоподготовка, предлага и условия за развлечения и спортуване.

   Всичко това дава възможност на завършващите курса на обучение да получат общообразователна подготовка, съизмерима с тази на връстниците им от общообразователните училища, а освен това и професионална подготовка на високо ниво, която им дава възможност за добра реализация в страната и в чужбина.

 Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2033.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес318
mod_vvisit_counterВчера1209
mod_vvisit_counterТази седмица5132
mod_vvisit_counterТози месец22363
mod_vvisit_counterВсичко2446149
В момента има 332 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School