11.07.2020, 04:15 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Приключи професионалната подготовка на ресторантьорите по Програма „Еразъм+” Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 18 Април 2016 10:05От 21 март до 14 април 2016 г. се проведе Професионалната подготовка на 10-те ползватели от ПГ по лека промишленост и строителство - Свищов, които ще проведат своята двуседмична производствена практика в гр. Римини, Италия по проект 2015-1-BG01-KA102-014102 „ЕВРОПЕЙСКИ ОПИТ ЗА КАЧЕСТВЕНО ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ" по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение" за професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг".

Професионалната подготовка бе разделена на два модула. Ръководители на занятията бяха г-жа Ивелина Енчева и г-жа Лиляна Димитрова.

Под ръководството на г-жа Ивелина Енчева учениците се запознаха с особеностите на храненето в Италия. На практика италианската кухня представлява съчетание от редица регионални готварски традиции, разделени по географски принцип, всяка от които има своите специфични продукти и местни специалитети. Най-характерните местни кухни в Италия са Фриули-Венеция, Трентино-Южен Тирол, Ломбардия, Вале д'Аоста, Пиемонте, Лигурия, Емилия-Романа, Тоскана, Умбрия, Лацио със столицата Рим, Абруцо, Кампания, Калабрия, както и островните специалитети на Сардиния и Сицилия.

В исторически план италианската кухня се е развивала в две направления "кухнята на висшето общество" (Cucina alto-borghese) и тази на простолюдието (Cucina povera), която е дала на света такива традиционни ястия като пицата и пастата. Съставките и ястията варират според региона. Има много значими регионални ястия, които са станали както национални, така и регионални. Много от ястията, които някога са били регионални, в днешни дни са се разпространили в различни варианти по цялата страна .

Учениците в часовете по професионална подготовка се запознаха с историята на италианската паста, нейните съставки, начин на приготвяне на тестото и технологични изисквания, приготвяне на прясна и суха паста с плънка. С голям интерес приготвиха канелони, равиоли, тортелини, спагети, спагетини, фарафале, фузили, ньоки, парпаделе, макарони

По време на занятията с г-жа Лиляна Димитрова учениците се запознаха и приготвиха някои основни сосове за паста, интерес у тях предизвикаха съставките на сосовете както и технологията на приготвяне на сос Карбонара и сос Песто Дженовезе.

Под формата на презентация им бяха показани специфичните подправки използвани при приготвянето на италианските сосове и правилата за съчетаване на паста със сос. С голямо старание участваха в приготвяне на различни сосове за паста.

Най-голям интерес у ползвателите по проекта предизвика приготвянето на различни асортименти пица - Маргарита, Неаполитана, Куатро Формаджо, Калцоне.

Италианската кухня има много богата и интересна история, а кулинарните традиции силно се отличават от българските. Разнообразна и богата на вкусове, тя изкушава и най-строгите хранителни въздържатели.

Учениците с нетърпение очакват провеждането на своята лятна практика в Римини.

Лиляна Димитрова

Ивелина Енчева

 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Ученически практики

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов участва в изпълнението на ПРОЕКТ BG051PO001-3.3.07-0001 „УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. За повече информация: тук

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2027.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес271
mod_vvisit_counterВчера1645
mod_vvisit_counterТази седмица7595
mod_vvisit_counterТози месец13696
mod_vvisit_counterВсичко1750535
В момента има 236 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School