11.07.2020, 04:06 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Професионална подготовка по проект „ЕРАЗЪМ+” Печат
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 22 Април 2015 18:47


От 10 март до 14 април 2015г. се проведе  Професионалната подготовка на 12-те ползватели от ПГ по лека промишленост и строителство - Свищов, които ще проведат своята двуседмична производствена практика в гр. Валенсия, Испания  по проект  Проект 2014-1-BG01-KA102-000842 „СРЕДИЗЕМНОМОРСКА КУХНЯ – ИСПАНСКИЯТ ОПИТ В РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО“ по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор: "Професионално образование и обучение".

Професионалната подготовка бе разделена на две части – работа в кухня и работа с барово оборудване и сервиране. Ръководители на занятията бяха г-жа Анета Владимирова и г-жа Лиляна Димитрова.

Под ръководството на г-жа Анета Владимирова учениците се запознаха с особеностите на храненето в Испания. Испанската кухня се състои от голямо разнообразие от ястия, които са резултат от различия в географията, културата и климата. Тя е силно повлияна от продуктите на моретата, заобикалящи страната и отразява дълбоките средиземноморски корени на страната. Дългата история на Испания с различни културни влияния е довела до уникална кухня с буквално хиляди рецепти и вкусове, характерни за Средиземноморската кухня. С голямо старание и интерес приготвиха традиционни испански ястия като: картофена тортиля, гаспачо, паеля, яхнии, мигас. Запознаха се с типични испански наденици, емблематичния хамон серано и различни видове сирена сирена.

По време на занятията с г-жа Лиляна Димитрова учениците приготвиха специфични испански десерти като: флан, кремове, мляко с ориз („ароз кон лече“), торихас, чурос, мадленки, турон.

В часовете по сервиране заедно с  на г-жа Л. Димитрова, участниците в мобилността се запознаха със спецификата при организацията на работа в ресторанта - кухня, бар и търговска зала. Отработиха многократно формите на обслужване при сервиране - сервиране на ястия, с подходящите към тях бели и червени вина, зареждане на маса за закуска, обяд и вечеря. Младите хора с интерес се запознаха със специфичните испански вина, бира, прочутата кава – близка роднина на шампанското. Приготвянето на коктейли беше посрещнато с много ентусиазъм и любопитство.

Испанската кухня има много богата и интересна история, а кулинарните традиции много силно се различават от българските. Разнообразна и богата на вкусове, средиземноморската кухня изкушава и най-строгите хранителни въздържатели.

Учениците с трепет и вълнение очакват деня на заминаване за Валенсия.

Лиляна Димитрова


 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Държавни зрелостни изпити

Уважаеми зрелостници,

Информация за датите за организиране и провеждане на Държавни зрелостни изпити 2019 г. можете да намерите тук.
На всички дванадесетокласници пожелаваме ползотворна подготовка и успех!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2102.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес264
mod_vvisit_counterВчера1645
mod_vvisit_counterТази седмица7588
mod_vvisit_counterТози месец13689
mod_vvisit_counterВсичко1750528
В момента има 246 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School