27.07.2021, 15:03 ч.


Банер
Нова европейска програма – нов успех на ПГЛПС Печат
Вторник, 29 Юли 2014 11:44

Новата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“ стартира през 2014г. и се базира на интегриран подход, който гарантира ефективно взаимодействие между всички сектори в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. Тя подкрепя дейности в сферата на училищното образование, висшето образование, професионалното образование и обучение, образованието за възрастни и младежкия сектор. „Еразъм+“ е наследник на Програма "Учене през целия живот", по която през изминалите две години ПГ по лека промишленост и строителство изпълни два международни проекта.

След извършена селекция измежду 131 подадени проектни предложения по Ключова дейност „Образователна мобилност за граждани”, проекти за „Образователна мобилност на обучаеми и обучители в сферата на професионалното образование и обучение”, ПГЛПС e избрана за едно от първите училища, които ще изпълнява международен проект по новата европейска програма „Еразъм+“.

В изпълнение на проекта „Средиземноморска кухня – испанският опит в ресторантьорството”, учениците от професия „Ресторантьор”, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения" ще посетят Валенсия, Испания, където ще проведат двуседмичната си производствена практика. По време на мобилността те ще работят в реална работна среда, в испански ресторанти, където ще бъдат напътствани от наставниците, предвидени във всеки ресторант. Професионална гимназия по лека промишленост и строителство ще си сътрудничи с партньорска организация от Испания за издаването на Europass сертификати на участниците и изпълнение на ECVET процедурите за валидиране и признаване на знания и умения, придобити по време на провеждане на производствения стаж във Валенсия.

Целта на мобилността е разширяване на професионалните знания и умения на ползвателите в производството и обслужването в заведенията за хранене и развлечения с оглед подобряване на личностното им развитие, пригодността им за заетост на европейския пазар на труда и засилване на чуждоезиковите им компетентности. За да се реализират успешно, учениците имат потребност да видят, усвоят и прилагат в бъдеще постиженията и опита на развити европейски икономики, с традиции в сферата на туризма.

За учениците от целевата група това е първото значимо участие в проект от този вид и първа възможност за излизане в чужбина. Икономиката на Испания е девета по големина в света и пета в Европа. Важен дял в нея има международният туризъм. Годишно Испания се посещава от около 60 млн. туристи, като приходите от туризма се равняват на 40 млрд. евро. Страната притежава най-голямата в Европа материално-техническа база за тяхното обслужване. Тя притежава и ценен опит в областта на ресторантьорството и обучението на кадри за него. Провеждането на практическо обучение там ще изгради у учениците качества и ценности за възприемане на културните различия и толерантност към другите общности. Това е възможност за разширяване на кръгозора на младите хора и трупане на допълнителен опит.

Групата, която трябва да бъде сформирана, е от 10 ученици от ХІ клас, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”. Предстои подбор на участниците по определени условия и критерии, предварително заложени в проекта.

Преди заминаването си за Испания участниците ще преминат специален курс на обучение, включващ езикова, психолого-педагогическа, професионална и културна подготовка.

Избраните ресторантьори ще отпътуват в началото на месец юли 2015 година под ръководството на г-жа Ивелина Енчева – учител практическо обучение в гимназията.

Надяваме се учениците да проведат един незабравим производствен стаж и същевременно да възприемат испанския опит и традиции в ресторантьорството и туризма и да приложат наученото в бъдещата си професионална реализация.

инж. Веска Николова,

Директор на ПГ по лека промишленост и строителство

 


Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2028.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1229
mod_vvisit_counterВчера1512
mod_vvisit_counterТази седмица2741
mod_vvisit_counterТози месец37187
mod_vvisit_counterВсичко2228092
В момента има 523 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School