05.06.2020, 15:54 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

СПГ „Алеко Константинов” стартира нов проект по Еразъм+ Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 02 Октомври 2019 21:30


Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ за осма поредна година печели проектно предложение по програма „Еразъм+“, Ключова дейност „Образователна мобилност за граждани”. Проектът предвижда изпълнението на три мобилности, обединени под наименованието „Европейски стандарти за качество на професионалното образование”: първа група - ученици от професия „Готвач“, които ще проведат триседмична производствена практика в гр.  Корк, Ирландия - юли 2020 г.; втора група - ученици от професии „Моделиер-технолог на облекло” и „Оператор в производството на облекло“ - триседмична производствена практика в гр. Римини, Италия - юли 2020 г; третата група включва осем педагогически специалисти по професионална подготовка, включително директор и заместник-директор, които ще проведат едноседмична мобилност в гр. Портсмут, Великобритания през април същата година с цел запознаване с иновации в сферата на иформационните и комуникационните технологии (ИКТ) в професионална подготовка.
Учениците ще работят в реална работна среда: за професия „Готвач” в ирландски ресторанти, а за професии „Моделиер-технолог на облекло” и „Оператор в производството на облекло“ в италиански модни компании. Във всяка компания ще бъдат определени наставници. За двете групи ученици са предвидени придружаващи лица. Придружаващият е учител по професионална подготовка и ще осъществява мониторинг по изпълнението на трудовите задачи и ще даде крайна оценка за всеки ученик съвместно с наставниците в компаниите.
Предложението е насочено към целите на Програмата за осигуряване на подкрепа на учащите за придобиване на компетентности с оглед подобряване на тяхното личностно развитие и пригодност за заетост на европейския пазар на труда и засилване на чуждоезиковите компетентности на участниците, както и подкрепа на професионалното развитие на работещите в областта на образованието и обучението с цел стимулиране на иновациите и повишаване на качеството на преподаването и обучението.
Мобилността за учителите е изцяло насочена към Приоритетно направление ІІI -„Повишаване квалификацията на педагогическите специалисти по професионална подготовка” от Стратегията за интернационализация на училището. Придобитите знания и умения от учителите, познаването на европейския опит и споделянето му ще допринесат за използване на нови методи и програми за обучение, адаптирани с иновациите в професията и повишаване качеството на професионалното образование.
Мобилността ще даде на ползвателите възможност за професионално развитие и усъвършенстване. Придобитите знания и умения, познаването на европейския опит и споделянето му ще допринесат за използване на нови методи и програми за обучение, адаптирани с иновациите в професията и повишаване качеството на професионалното образование и обучение. Изпълнението на дейностите по проекта ще доведе до повишаване на мотивацията на учители и ученици, и осигуряване на възможности за по-добра реализация на завършващите професионално образование на националния и европейския пазари на труда.
Основна цел е въвеждане на иформационни и комуникационни технологии (ИКТ) в обучението по професионална подготовка след проучване и прилагане на европейския опит: създаване на електронно учебно съдържание по професионална подготовка, използване на облачни технологии в обучението и практическото им приложение. Петдневната работна програма включва семинарни занятия и професионални визити.
За изпълнение на дейностите по проекта училището ще сътрудничи с три партньорски организации от страните-домакини: ETN Training Vision Ireland-Ирландия, Sistema Turismo – Италия и Training Vision - Великобритания. Този проект ще осигури възможност за ефективно взаимодействие в сферата на професионалното образование и изпълнение на приоритетните цели, заложени в стратегията за интернационализация на училището.


инж. Веска Николова,
директор на СПГ „Ал. Константинов”


 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Държавни зрелостни изпити

Уважаеми зрелостници,

Информация за датите за организиране и провеждане на Държавни зрелостни изпити 2019 г. можете да намерите тук.
На всички дванадесетокласници пожелаваме ползотворна подготовка и успех!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2026.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1220
mod_vvisit_counterВчера1693
mod_vvisit_counterТази седмица7788
mod_vvisit_counterТози месец7788
mod_vvisit_counterВсичко1698463
В момента има 195 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School