28.03.2024, 20:23 ч.


Учители споделят с колегите си предимствата на дуалното обучение Печат
Четвъртък, 09 Май 2019 17:15


На 7.05.2019 (вт.) се проведе в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” вътрешно обучение за дуалната система в Германия, проведено от учителите, участващи в проект 2018-1-BG01-КА102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация“ по Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани“, сектор: „Професионално образование и обучение“. Целта на обучението е запознаване на колектива с дуалната система на обучение в Германия и идеите, които тя дава за професионалното образование в България.
Осем преподаватели по професионална подготовка, включително директор и заместник-директор, имаха възможност да посетят Берлин, Германия, където се запознаха отблизо с работата на професионални гимназии и начина по който те, бидейки обвързани с нуждите на бизнеса, обучават своите млади специалисти. В Германия системата на образованието пряко обслужва пазара на труда и професионалните училища подготвят необходимите кадри за бизнеса.


Изключителна роля за развитието на дуалното обучение играе бизнесът. Самите фирми  поемат голяма част от инициативата за започване на паралелка по специалността, която им е нужна. След това училището и компанията изработват план-график за провеждане на практическото обучение, а компаниите определят наставници, които да обучават на работните места учениците. Ако работата на бизнеса е да поиска определени кадри, то тази на училището е да предложи подготовката им. Учителите и директорите на професионалните гимназии трябва да осигурят учители по теория и практика на професията, които заедно с представителите на компаниите да изработят нови учебни програми, както и програма за практическо обучение по съответната професия.
Дуалната система елиминира проблема с липсата на стаж, което пречи на младите хора да намерят работа по желаната професия веднага след завършване на училище. Предприятията си спестяват разходите и времето за обучаване на новоназначените служители, защото те вече имат необходимите знания и умения.
Под формата на семинарно занятие участващите в проекта  педагози с водещи инж. Веска Николова и Елена Николаева споделиха с колегите си наученото в Германия за дуалното обучение.


Константин Байрактаров,
Председател на КПУМ








 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School