20.09.2020, 22:30 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Учители споделят с колегите си предимствата на дуалното обучение Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 09 Май 2019 17:15


На 7.05.2019 (вт.) се проведе в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” вътрешно обучение за дуалната система в Германия, проведено от учителите, участващи в проект 2018-1-BG01-КА102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация“ по Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани“, сектор: „Професионално образование и обучение“. Целта на обучението е запознаване на колектива с дуалната система на обучение в Германия и идеите, които тя дава за професионалното образование в България.
Осем преподаватели по професионална подготовка, включително директор и заместник-директор, имаха възможност да посетят Берлин, Германия, където се запознаха отблизо с работата на професионални гимназии и начина по който те, бидейки обвързани с нуждите на бизнеса, обучават своите млади специалисти. В Германия системата на образованието пряко обслужва пазара на труда и професионалните училища подготвят необходимите кадри за бизнеса.


Изключителна роля за развитието на дуалното обучение играе бизнесът. Самите фирми  поемат голяма част от инициативата за започване на паралелка по специалността, която им е нужна. След това училището и компанията изработват план-график за провеждане на практическото обучение, а компаниите определят наставници, които да обучават на работните места учениците. Ако работата на бизнеса е да поиска определени кадри, то тази на училището е да предложи подготовката им. Учителите и директорите на професионалните гимназии трябва да осигурят учители по теория и практика на професията, които заедно с представителите на компаниите да изработят нови учебни програми, както и програма за практическо обучение по съответната професия.
Дуалната система елиминира проблема с липсата на стаж, което пречи на младите хора да намерят работа по желаната професия веднага след завършване на училище. Предприятията си спестяват разходите и времето за обучаване на новоназначените служители, защото те вече имат необходимите знания и умения.
Под формата на семинарно занятие участващите в проекта  педагози с водещи инж. Веска Николова и Елена Николаева споделиха с колегите си наученото в Германия за дуалното обучение.


Константин Байрактаров,
Председател на КПУМ
 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Държавни зрелостни изпити

Уважаеми зрелостници,

Информация за датите за организиране и провеждане на Държавни зрелостни изпити 2019 г. можете да намерите тук.
На всички дванадесетокласници пожелаваме ползотворна подготовка и успех!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2033.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1064
mod_vvisit_counterВчера1457
mod_vvisit_counterТази седмица12305
mod_vvisit_counterТози месец28884
mod_vvisit_counterВсичко1861791
В момента има 289 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School