12.07.2020, 03:00 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Културни визити в Германия Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 26 Април 2018 14:38


Културната ни обиколка из Берлин след едноседмична работа започна с посещение на техническия музей. Той е един от най-големите в Европа. Създаден преди 24 години, той впечатли не само мен, но и моите съученици с кацналия истински самолет на терасата над входа. Голяма част от музея е направен като работилници и ние наблюдавахме изработването на хартия, куфари, бижута и други. Но разбира се най-забележителна беше колекцията от самолети, кораби и локомотиви от миналия век.

След това ние посетихме парламента на Германия – Бундестага. Той е голяма старинна сграда, която много прилича на дворец. На фасадата на сградата има посвещение „На немския народ”. Сградата е построена през 1894 година и с известни прекъсвания функционира и до днес.

Денят завърши с посещение на шоурумите на Mercedes и VW. Имахме възможност да разгледаме най-новите модели автомобили и аксесоарите към тях.

След втората седмица от престоя ни в Берлин нашата група посети завода на BMW. Имахме възможността да наблюдаваме цялостния процес на производство на един двигател с вътрешно горене /ДВГ/ – от основната обработка на коляновия вал до вече завършения ДВГ. Всички тези дейности са роботизирани, а единствено проверката на всеки детайл се извършва от специалисти инженери, като отново се използва модерна технология. Видяхме и техническия процес за производството на един мотоциклет. Всички етапи от изработването му бяха много интересни, но особено ни впечатлиха крайните изпитвателни тестове в специални камери като натоварванията в студено състояние.

След това групата ни посети близкия град Потстдам, столица на провинция Бранденбург. Градът е разположен на река Хафел и на брега на няколко свързани помежду си езера, на 20 км югозападно от Берлин. Там ние първо разгледахме двореца Сан Суси, който е бил основна резиденция на кралската фамилия. Той е построен през 18-ти век като архитектурно произведение и се състои от огромни фасади и високи прозорци с арки. Дългата едноетажна сграда, увенчана от купол и с два кръгли павилиона отстрани, е заобиколена от поредица тераси и грижливо оформени пейзажни градини, разпрострели се на площ от близо 2 кв. км. В двореца има 428 статуи, много ценни картини и мебели. Забележителна е китайската къща, която се нарича още чаен павилион и е една от най-атрактивните в парка. Представлява уютна малка къща с приятна ротонда с надвиснал покрив, с подпори от палмови стебла с позлата, около които позлатени фигури в естествен човешки размер пият чай. Очарова ни и новият дворец, който е бил предназначен за посрещане на гости на краля. Той представлява комплекс с над 200 стаи, с много статуи по покрива, фасадите и балконите. В двореца Сан Суси се организират представления и концерти.

На следващия ден посетихме зоопарка, който е един от най-големите в света, създаден преди 150 години. В него имаше голямо разнообразие с животни /19 500 животни от 1500 вида/ от най-екзотичните места по света.

Всичко видяно по Проект 2017-1-BG01-KA102-036034 „Практическо - ориентирано обучение с европейско качество”, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение”, Професионално направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства” - 2 група, остави в нас приятни спомени и емоции.

Анатоли Борисов 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Прием 2019 - 2020

Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов"

Свищов

ОБЯВЯВА

прием за учебна

2019 - 2020 година

За повече информация тук


СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2020.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес190
mod_vvisit_counterВчера1680
mod_vvisit_counterТази седмица9194
mod_vvisit_counterТози месец15295
mod_vvisit_counterВсичко1752134
В момента има 370 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School