11.07.2020, 01:54 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Професионална подготовка на ресторантьорите Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 23 Март 2018 09:38


На 06 март 2018 г. стартира практическата подготовка на 12-те ученици от СПГ „Алеко Константинов“, които ще проведат триседмичната си производствена практика в гр.Малага, Испания по Проект 2017-1-BG01-KA102-036034 „ПРАКТИЧЕСКО ОРИЕНТИРАНО ОБУЧЕНИЕ С ЕВРОПЕЙСКО КАЧЕСТВО“ одобрен за финансиране по програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение“ за професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“.

Професионалната подготовка бе разделена на два модула. Ръководители на занятията бяха г-жа Лиляна Димитрова и г-жа Ивелина Енчева.

По време на часовете по професионална подготовка по сервиране, под зоркото око на г-жа Лиляна Димитрова, участниците в мобилността се запознаха със спецификата при организацията на работа в ресторанта - кухня, бар и търговска зала. Отработиха многократно формите на обслужване при сервиране в ресторантите - сервиране на специалитети и луксозни блюда, с подходящите към тях вина. Младите хора с интерес се научиха да приготвят кафе „Кон лече“, кафе „Соло“, кафе „Бомбон“, фрешове и сангри.

В часовете по готварство, под вещото ръководство на г-жа Ивелина Енчева, учениците придобиха знания и умения за приготвяне на  характерните ястия за андалуската кухня. Те приготвиха специфични испански  предястия и основни ястия -испанска салата с ролца от раци, салата с маруля, домати, царевица, яйца и майонеза, хек с лешников сос, паеля с пилешко и свински месо .

Най-голям интерес у ползвателите по проекта предизвика приготвянето на испански десерти: испански бадемов сладкиш (Текула мекула), кексчета Magdalenas и традиционен сладкиш от Малага (Torta Malagueña).

Испанската кухня има много богата и интересна история, а кулинарните традиции много силно се различават от българските. Разнообразна и богата на вкусове, средиземноморската кухня изкушава и най-строгите хранителни въздържатели.

Учениците с трепет и вълнение очакват деня на заминаване за Малага.

Ивелина Енчева
 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Ученически практики

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов участва в изпълнението на ПРОЕКТ BG051PO001-3.3.07-0001 „УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. За повече информация: тук

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2008.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес115
mod_vvisit_counterВчера1645
mod_vvisit_counterТази седмица7439
mod_vvisit_counterТози месец13540
mod_vvisit_counterВсичко1750379
В момента има 270 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School