31.07.2021, 15:21 ч.


Банер
Учители от СПГ в Испания Печат
Сряда, 11 Октомври 2017 21:32

                                                                                       

През месец септември се проведе мобилността по проект 2016-1-BG01-KA101-023476 „Електронното обучение – нов подход за преподаване и учене” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор Професионално образование и обучение". В изпълнение на дейностите по проекта се предвиждаше провеждане на едноседмично обучение на шест учители от СПГ „Алеко Константинов“ и посещение на професионално училище в град Валенсия, Испания. Ръководител на групата беше г-жа Станка Койнова – заместник-директор по учебната дейност в гимназията.

На 23 септември групата отпътува за Букурещ, Румъния, оттам със самолет за Франкфурт, Германия и след това Валенсия, Испания. На летището учителите бяха посрещнати от своя тютор г-жа Вайда Петкевициуте, която ги придружи до мястото за настаняване – хотел „Олимпия“.

В понеделник започна същинската част от визитата в Испания. Учителите бяха посрещнати в офиса на приемащата организация Esmovia от директора Мария Анхелес Руис Гамес. Г-жа Гамес представи презентация за Испания, Валенсия, за традициите и обичаите на испанците. След това обясни основните аспекти в съвместната работа с педагозите и представи лектора за деня – г-н Хесус Санчис, преподавател по английски език в частно професионално училище във Валенсия. Той представи възможностите на i-pad за преподаване, учене и оценяване, обясни различните приложения, предлагани от Apple и насочи вниманието на присъстващите към практическото им използване в учебните часове за различни  учебни дейности. В края на обучението учителите обсъдиха положителните страни от употребата на електронно учебно съдържание в училище.

През следващите дни обучител на групата беше г-жа Ева Кутанда – преподавател по информационни технологии в Техническия университет и в държавно училище във Валенсия. Тя представи различни онлайн приложения, които могат да се използват в училище за разработване и представяне на учебно съдържание, оценяване на резултатите на учениците и осъществяване на връзки с родители и ученици. Наблегна и на възможностите на социалните мрежи за поставяне и оценяване на задачи на обучаемите, организирането на учебни дейности и поддържането на контакти с учителската и родителската общности. Особен интерес предизвика електронната платформа МООС, разработена от педагози от пет страни по европейски проект, чиято цел е подпомагане дейността на учителите. Обучаемите имаха възможност да работят с представените приложения, да създадат свои продукти и да обменят опит с колеги, използващи различни електронни платформи и ресурси.

На 29 септември учителите посетиха професионално училище по хотелиерство и ресторантьорство, използващо ИКТ в обучението. Те бяха посрещнати топло от директора на държавно-частното училище, а след това разгледаха техническата база, библиотеката, учебните кабинети, работилниците по готварство, хлебарство, сладкарство и сервиране. В проведения разговор с директора те разбраха, че училището работи в тясна връзка с бизнеса и се старае да подготвя кадри, които да отговарят на съвременните изисквания на пазара на труда.

Но освен обучение и професионална визита, учителите имаха възможност да се запознаят с красивата Валенсия, да посетят най-големия плаж – Malvarrosa, да обиколят емблематичния марокански пазар и да опитат horchata – традиционна безалкохолна напитка, символ на Валенсия. Пратньорската организация Esmovia беше предвидила и културни визити – обиколка из централната част на града, посещение на катедралата във Валенсия, фонтана на река Туриа, двете порти на стария град, музея на науките „Принц Филип“, Града на науката и техниката и Океанографския музей – най-големия по рода си комплекс в Европа.

През последната вечер от престоя си учителите бяха поканени на официална вечеря, организирана от домакините, в един от най-посещаваните ресторанти в града, където се насладиха на традиционни рибни ястия. Партньорите от ESMOVIA благодариха на участниците в мобилността за чудесното представяне и прекрасните отзиви на обучителите. По време на вечерята бяха връчени и сертификатите за участие в мобилността от г-жа Мария Гамес – Директор на партньорската организация Esmovia.

Предстои заключителен семинар за отчитане на дейностите по проекта, който се планира да се проведе през м. ноември тази година.

 


Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2033.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1166
mod_vvisit_counterВчера1635
mod_vvisit_counterТази седмица10347
mod_vvisit_counterТози месец44793
mod_vvisit_counterВсичко2235698
В момента има 466 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School