12.07.2020, 10:35 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Заключителен семинар по проект „Испанският опит в кулинарното изкуство" Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Събота, 23 Септември 2017 21:32

                                                                                         

Валенсия – очарованието на много векове в един град. Сред прелестите й може да се посочат внушителните крепостни кули и дворци, парковете с фонтани, палми и целогодишно растящи цветя, футуристичните сгради на Градът на науката и изкуствата, топлите морски вълни на плажната ивица. Динамиката, южното слънце и естественото присъствие на много векове нареждат Валенсия сред най-очарователните градове не само в Испания, но и на стария континент. За това прекрасно място разказаха учениците от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” на заключителния семинар по проекта, който се проведе на 20 септември 2017 г.

Те сбъднаха една своя мечта да посетят една от най-древните държави в Европа, участвайки в Проект 2016-1-BG01-KA102-023470 „Испанският опит в кулинарното изкуство“, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение”.

Да научат повече за Валенсия гости бяха доц. д-р Христо Сирашки – Директор на ЦПО към СА „Д.А.Ценов”, г-жа Татяна Друмева – секретар ЦПО, г-н Красимир Кирилов – „Кирилов Комерс” ООД, учители, служители и възпитаници на гимназията. Събитието бе посетено и от новинарският екип на кабелна телевизия „Видеосат”.

Ръководител на групата по време на мобилността бе г-жа Лиляна Димитрова. Тя представи целите и дейностите по проекта. Ивелин отново се върна в онези незабравими юлски дни на производствената си практика, прекарана във Валенсия като разказа чрез видеоклип с голямо вълнение за полета, за първата си среща с Испания, за работното си място, „Океанографик” – Валенсия, Хемисферик, Градът на науката и изкуствата „Принц Филип”, дългите разходки из красивите валенсиански улици и плажната ивица на града, за новите си приятели. Помощник и партньор на групата по време на мобилността е Esmovia, Испания.

Изненадата за гостите бе демонстрация на умения, които бъдещите готвачи са придобили по време на работата си в испански ресторанти, а именно приготвянето на испански хапки – „Тапас”, салата „Валенсиана” и емблематичната паеля.

Всеки от участниците получи сертификати от преминалите обучения, които връчи г-жа Веска Николова - директор на Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов”.

С чувство на гордост тя представи и новия проект по програма Еразъм+, който гимназията спечели през миналата учебна година, а именно "Практическо-ориентирано обучение с европейско качество". В изпълнение на дейностите по проекта се предвижда реализиране на две мобилности, включващи различни целеви групи: първа група: Триседмична производствена практика в Малага, Испания на 10 ученици от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” през месец юли 2018 г. и втора група: Триседмична производствена практика в Берлин, Германия на 10 ученици от професионално направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства” през месец април 2018 г.

И естествен финал на разходката из красивата Испания бе паелята. Освен нея гостите с наслада дегустираха иберийско пилешко вретено, тортиля, фритата с картофи, фритата с гъби и кашкавал и вкусният крем „каталана”. Испания е страната, в която история, култура и съвремие се сливат в една пъстра мозайка и от дух, традиции и емоции.

А ако искате и Вие да изживеете и съберете красиви спомени, преминете през вратата на времето и се потопете в света на красивата Валенсия.

Галя Недялкова

Erasmus+Erasmus+
Erasmus+
Erasmus+
Erasmus+
Erasmus+
Erasmus+
Erasmus+
Erasmus+
Erasmus+
Erasmus+
Erasmus+


 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Ученически практики

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов участва в изпълнението на ПРОЕКТ BG051PO001-3.3.07-0001 „УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. За повече информация: тук

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2008.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес810
mod_vvisit_counterВчера1680
mod_vvisit_counterТази седмица9814
mod_vvisit_counterТози месец15915
mod_vvisit_counterВсичко1752754
В момента има 333 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School