21.01.2022, 07:12 ч.


Банер
ПГЛПС за втори път спечели проект по Секторна програма "Леонардо да Винчи" ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Петък, 04 Октомври 2013 10:45

За втора поредна година възпитаници на Професионална гимназия по лека промишленост и строителство гр. Свищов ще проведат производствената си практика зад граница. Учениците от професия „Ресторантьор”, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения" ще посетят Германия, гр.Берлин след спечелен от училището проект по програма „Учене през целия живот”, секторна програма „Леонардо да Винчи", дейност "Мобилност" „Немско качество в ресторантьорството”.

Партньор на гимназията от немска страна е компания BERLINK, избрана след предварително проучване на възможностите за осигуряване на оптимални условия за провеждане на производствената практика и броя реализирани проекти.

В столицата на една от най-развитите европейски страни учениците ще проведат триседмичната си производствена практика в четири ресторанта. През всяка от седмиците те ще бъдат обучавани в различните сфери на ресторантьорството - като сервитьори, бармани и готвачи.

Целта на мобилността е разширяване на професионалните знания и умения в производството и обслужването в заведенията за хранене и развлечения, придобиване на нови в реална работна среда, подпомагане на личностното развитие и повишаване на конкурентоспособността на младите хора на пазара на труда.

Групата, която трябва да бъде сформирана е от 10 ученици от ХІ клас, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”. Предстои подбор на участниците по определени условия и критерии, предварително заложени в проекта. В стремежа си да попаднат в целевата група учениците отсега са мотивирани да постигнат по-високи резултати в учебната работа. Това поражда здравословна конкуренция, тъй като те се стремят да докажат себе си като способни да се справят с предизвикателствата.

За учениците това е първото значимо участие в проект от този вид и първа възможност за излизане в чужбина. Германия е най-голямата икономика в Европа и една от водещите икономически сили в света. Тя притежава и ценен опит в областта на ресторантьорството и обучението на кадри за него. Провеждането на практическо обучение там ще изгради у учениците качества и ценности за възприемане на културните различия и толерантност към другите общности. Това е възможност за разширяване на кръгозора на младите хора и трупане на допълнителен опит.

Преди заминаването си за Германия си участниците ще преминат специален курс на обучение, включващ езикова, психолого-педагогическа, професионална и културна подготовка.

Избраните ресторантьори ще отпътуват в края на месец март 2014 година под ръководството на г-жа Лиляна Димитрова – учител теоретично обучение в гимназията.

Надяваме се учениците да възприемат немската точност, акуратност и прецизност при изпълнение на задачите и да приложат наученото в бъдещата си практика.


Елена Николаева

Последно променен на Сряда, 29 Януари 2014 11:15
 


Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Изображение

IMGP2024.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес366
mod_vvisit_counterВчера1209
mod_vvisit_counterТази седмица5180
mod_vvisit_counterТози месец22411
mod_vvisit_counterВсичко2446197
В момента има 441 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School