11.07.2020, 05:11 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Вече сме в Италия ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Неделя, 14 Април 2013 00:00


За пръв път Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов изпълнява международен проект по програма "Учене през целия живот".

На 7 април 2013г. група от 20 ученици и двама ръководители от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов от професия "Готвач" заминаха за Италия, където ще проведат 3 седмична производствена практика в ресторанти и хотели в гр. Римини, Италия по Проект 2012-1-BG1-LEO01-06859 "Кулинарно пътешествие - моята европейска практика" по секторна програма "Леонардо да Винчи", дейност "Мобилност", програма "Учене през целия живот".

Целта на проекта е разширяване на професионалните знания и умения в производството на кулинарни изделия и придобиване на нови в областта на италианската кухня в реална работна обстановка, подпомагане на личностното развитие и по-добра адаптивност на пазара на труда.

Целевата група e сформирана е от 20 ученици от XI и XII клас, професия „Готвач”, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки”, които бяха избрани след две предварителни класирания. След първото класиране бяха избрани 22 участника, които преминаха предварителна педагогическа, езикова и културна подготовка. След второто класиране бяха избрани 20 ползвателя, които участват в мобилността.

Пътуването до София беше осъществено с автобус, осигурен от Община Свищов. До Италия ползвателите пътуваха със самолет. Вълнението беше огромно, т.к. повечето от учениците за пръв път пътуват с този вид транспорт. След пристигането в Болония, Италия, групата беше посрещната от италианския партньор Sistema Turismo и беше осъществен трансфер до мястото на настаняване, хотел Residence Nautic (http://www.riminiresidence.com/residence_nautic.php). Училището изказва огромна благодарност на Община Свищов и лично на кмета г-н Станислав Благов за оказаната подкрепа - осигуряване на транспорт до София.

След пристигането си в Италия, участниците и техните ръководители Ивелина Енчева и Анета Владимирова бяха посрещнати от партньора по проекта Sistema Turismo, който отговаря за намирането на подходящи работни места. Учениците са разпределени в по 2-ма в 10 ресторанта, представени са на работодателите си и вече провеждат производствения си стаж на реални работни места при италиански работодатели.

Предизвикателствата пред младите ни готвачи са много големи, защото резултатите, които трябва да се постигнат са: да придобият умения за приготвяне на различни видове традиционни италиански ястия – супи, основни месни и безмесни ястия, да усвоят начините, похватите и методите за приготвянето на различни видове паста,  пица, риба и морски дарове, традиционни италиански десерти. Особено ценно за младите хора е запознаването с културата, традициите и начина на живот и работа в Италия, както и адаптиране в междукултурна среда.

Учениците вече проведоха първата си културна визита, планирана в програмата на мобилността. На 13 април 2013 година те посетиха Сан Марино. Република Сан Марино е една от най-малките държави в света. Тя е изцяло обградена от Италия. Сан Марино претендира, че е най-старата република в света, която все още съществува. Основана е през 301 г. от опитен строител, наричан Свети Мариний. Тази малка държава е призната от Наполеонова Франция през 1797 г., а другите европейски държави правят това през 1815 г. на Виенския конгрес. Снимките, които публикуваха учениците в социалната мрежа ни дават само малка представа за красотите и забележителностите на това прекрасно място. С нетърпения чакаме завръщането им, за да споделят своите вълнения и впечатления. През следващата седмица предстои посещение на Венеция, едно от най-прекрасните кътчета на Италия.

Пожелаваме им ползотворна практика, много приятни емоции и достойно представяне на Професионална гимназия по лека промишленост и строителство.

инж. Веска Николова – ръководител на проектаРазходка в Сан МариноПоследно променен на Неделя, 29 Септември 2013 12:41
 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Прием 2019 - 2020

Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов"

Свищов

ОБЯВЯВА

прием за учебна

2019 - 2020 година

За повече информация тук


СПГ във Facebook

Изображение

IMGP2033.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес339
mod_vvisit_counterВчера1645
mod_vvisit_counterТази седмица7663
mod_vvisit_counterТози месец13764
mod_vvisit_counterВсичко1750603
В момента има 271 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School