31.01.2023, 06:48 ч.


Новини
Достойно участие във финала на проект „Знание за правата на човека“ Печат
Неделя, 29 Януари 2023 22:33

На 28 януари 2023 г. в София се състоя заключителния етап от участието на СПГ „Алеко Константинов“ в проект „Знание за правата на човека“ на Сдружение „Знание“, Ловеч.

Целта на проекта беше да се популяризира сред младите хора идеята за правата на човека, да се провокира критичното мислене на учениците и уменията им да се изказват публично и аргументират своите виждания.

Гергана Ефтимова от 9 „в“ клас, Атанас Каишев и Петър Пенев от 10 „а“ клас участваха в дебат. Те защитиха тезата, че „Работодателите трябва да са задължени да прилагат политика за многообразието при наемане и управление на служителите си“.

Гимназистите се аргументираха убедително. Те призоваха за това, че в съвременния свят всички и най-вече държавата трябва да се погрижи за прилагане принципите на многообразието на работното място, защото талантът и личностните качества принадлежат на човека, а не на етноса, религията или културата.

Нашите възпитаници преживяха незабравими емоции и спечелиха нови приятелства. Капитанът на отбора ни Гергана Ефтимова бе отличена с грамота за „Най-приобщаваща реч“ и грамота за „Най-добре оборен аргумент“!

Благодарим на нашите опоненти от град Кърджали за спортсменския дебат и добрите взаимоотношения.

Заедно с учениците работиха и се забавляваха Елза Божанова - старши учител и Галя Недялкова - училищен психолог.

Галя Недялкова

 
Патронен празник - 160 години от рождението на Алеко Константинов Печат
Събота, 14 Януари 2023 12:25

През тази година се навършват 160 години от рождението на нашия съгражданин Алеко Константинов. По този повод на 13 януари 2023 година се състоя патронния празник на нашата гимназия. Тържеството започна с химна на Република България и внасяне на училищното знаме. Първите приветствени думи отправи директорът инж. Веска Николова. Тя отправи пожелания към целия колектив да бъдат здрави, а на учениците да бъдат ученолюбиви, упорити, жизнерадостни, да мечтаят смело и да успяват във всяко начинание.

Гости на събитието бяха г-жа Румяна Кузева – Началник Отдел „Образование“ към Община Свищов,  г-жа Румяна Георгиева – отдел „Образование“ към Община Свищов, г-жа Теменужка Тодорова – Директор на Дневен център за деца с увреждания, г-жа Искра Гайдарова – Директор на Център за обществена подкрепа.

Поздравителни адреси бяха получени от Община Свищов, Дневен център за деца с увреждания, Център за обществена подкрепа и други организации и институции.

Тържеството продължи с видеоматериал, който разказа за малко известни факти от живота на Алеко.  Както всяка година, така и на този ден се връчиха награди на най-изявените учители, служители и ученици от училище, които със своята работа, постоянство и подкрепа не само са заслужили признание, но и доказват, че с упоритост и амбиция няма невъзможни неща. Категориите, в които бяха наградени учители, служители и ученици бяха „Активна педагогическа дейност и утвърждаване на авторитета на училището“ - г-н Стефан Трайков, г-жа Антония Цветкова и г-жа Елза Божанова, „Отличен успех“, „Извънкласна дейност“ и „Спортна дейност“. Грамотите връчи инж. Веска Николова – директор на гимназията.

Тържеството завърши с изпълнения на наши ученици,  участващи в клубове по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, Модул „Народни танци“ с ръководител Петя Петрова и Модул „Съвременни танци“ с ръководител Габриела Роденова. Наши гости бяха и момичетата от групите за кейпоп и хип хоп към Школа по изкуствата „Стефка Филипова“ с ръководител Габриела Роденова.

Патронният ни празник завърши с участие във факелно шествие, поднасяне цветя и участие в общоградско поклонение на паметника на Алеко Константинов, организирано от Община Свищов.

Елза Божанова
 
Четвърта среща на училищата, носещи името на Алеко Константинов Печат
Вторник, 10 Януари 2023 18:13

На 10 януари 2023 година в СПГ „Алеко Константинов“ се проведе 4 среща на училищата, носещи името на свищовеца Алеко Константинов. Гости на събитието бяха д-р Анелия Димитрова – заместник-кмет на Община Свищов и г-жа Румяна Георгиева, Отдел „Образование“ към Община Свищов.

Срещата бе открита от директора на СПГ – инж. Веска Николова. Тя приветства гостите и участниците в инициативата и каза, че като наследници на Алеко трябва да пазим и предаваме на своите ученици заветите му. От името на гостите думата бе дадена и на заместник-кмета на Община Свищов д-р Анелия Димитрова, която приветства превърналата се вече в традиция среща и пожела повече училища да се включват в нея.

Тази година събитието уважиха колегите и учениците от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, гр. Плевен, 10 Основно училище „Алеко Константинов“, гр. Перник и Професионална гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“, гр. Велинград, които чрез интересни презентации разказаха за дейността си.

Срещата продължи с награждаване на участниците в организирания по повод патронния празник конкурс „Непознатият Алеко“.

Срещата приключи с дискусия на тема „Добри практики за повишаване на мотивацията на учениците за справяне с предизвикателствата на съвременната образователна среда“. Учениците споделиха какво ги мотивира да идват на училище и да учат и кои са любимите им предмети.

Надяваме се всеки участник да е намерил по нещо за себе си, за класа и да го приложи в работата си.

Елза Божанова 
Състезание по приложна електроника Печат
Вторник, 10 Януари 2023 17:02

На 10.01.2023 г. в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ се проведе състезание по Приложна електроника по случай патронния празник на гимназията.

В състезанието участваха ученици от IX "б" клас, специалност „Телекомуникационни системи“ и ученици от XII "в" клас, специалност „Компютърна техника и технологии“. Учениците бяха разделени в четири отбора: „Знаещи“, „Можещи“, „Специалисти“ и „Техници“.

Състезанието се проведе в две части – теоретична, последвана от изпълнение на практическа задача. Теоретичната част беше под формата на тест. По време на теоретичната част всеки отбор имаше право да ползва по два жокера – „Помощ от публиката“ и „Помощ от интернет“. Изпълнението на практическата задача, свързана с електрически монтаж на печатна платка по дадена схема, даде възможност на учениците да покажат своите знания и професионални умения, да проявят бързина, съобразителност и креативност.

След приключване на двете части на състезанието участниците бяха оценени от комисия, включваща учителите, които им преподават: инж. Пламен Енчев, инж. Детелина Иванова и инж. Милен Игнатов. След обобщаване на резултатите се извърши окончателно класиране и се определиха победителите в състезанието. Първо място: отбор „Специалисти“ – Мариела Андреева от XII "в" клас и Мирослав Миланов от IX "б" клас, второ място: отбор „Техници“ – Берна Юсуфова от XII "в" клас и Дениз Захариев от IX "б" клас, трето място: отбор „Можещи“ – Виолета Борисова от XII "в" клас и Атилла Басриев от IX "б" клас.

инж. Детелина Иванова

 
Благотворителност - Коледен базар 2022 Печат
Четвъртък, 22 Декември 2022 17:51

Възпитаниците на гимназията днес дариха средства събрани от организирания от тях Коледен базар.

Пожелаваме на Мишо и неговото семейство весели празници изпълнени с много усмивки и  сбъднати мечти!

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 136

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School