07.07.2022, 16:20 ч.


Банер
Училищен кръг на състезания по професии Печат
Четвъртък, 27 Февруари 2020 11:30

В СПГ „Алеко Константинов” се проведоха състезания с ученици от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”. Участниците се надпреварваха в четири направления от училищния кръг на състезанията по професии „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад хлебар-сладкар”, „Най-добър млад сервитьор” и „Най-добър млад барман”. Училищният кръг е първия етап от поредица състезания по професии организирани от Министерството на образованието.

В категория „Най-добър млад готвач” се състезаваха девет ученици от професия Ресторантьор и Готвач. Журито представи на участниците кошница с продукти, от които състезателите трябваше да сготвят основно ястие с пилешко месо в рамките на един час. На финала след дегустация и обсъждане, журито присъди първо място на Мариета Македова от XI б клас.

Първо място в категория „Най-добър млад хлебар-сладкар” бе спечелено от Цветелин Петров от X б клас, специалност Кетъринг. Състезателите трябваше да приготвят хлебно изделие за два часа. Победителят спечели призовото място с приготвения от него хляб със спанак.

Състезателите в категория „Най-добър млад сервитьор” демонстрираха умения при зареждане на маса с два куверта и презентиране на бутилка бяло вино и декантиране на червено вино. Журито излъчи за победител Валентина Друмева от XI б клас, професия Готвач.

При категория „Най-добър млад барман” първото място бе присъдено на Николай Асенов от XII б клас, професия Ресторантьор. Състезателите в тази категория приготвиха коктейл „Дайкири”.

Победителите от четирите категории ще се състезават в регионалния кръг на състезанията по професии през месец март, който ще се проведе в гр. Русе.

Анета Владимирова

 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School