09.08.2022, 19:26 ч.


Банер
Новини
Фотоконкурс "Моето различно, щуро лято" Печат
Сряда, 13 Юли 2022 10:12

Уважаеми ученици от СПГ "Алеко Константинов",

Вашето училище организира фотоконкурс САМО за вас на тема "МОЕТО РАЗЛИЧНО, ЩУРО ЛЯТО".

Отразете летните си моменти в снимка - забавление, съпричастност, позитивно събитие, пътешествие, спортуване и добротворство. Можете да участвате САМО с една снимка.

Изисквания: снимката да е с максимална резолюция, ясни послания, позволена е обработката на яркост и контраст.

БЕЗ: емотикони, колажи, графики и ретуширане, без надписи, дата и име на телефона или фотоапарата.

Изпращайте снимките на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. с трите си имена, клас, име на снимката и телефон за обратна връзка. Моля да спазите изискването да ги изпращате от 1 до 11 септември 2022 г.

Награждаването ще бъде на тържеството за откриването на новата учебна година.

Весело лято на всички ученици!

 
Морска академия 2030 Печат
Четвъртък, 07 Юли 2022 13:45

Това е името на образователната програма, в която взеха участие двама учители от СПГ „Алеко Константинов“ – г-жа Светослава Йорданова и г-н Николай Любенов.

Обучението, организирано от Център за съвременно образование, се проведе от 2 до 5 юли 2022 г. в курортен комплекс „Слънчев бряг“.

Целите на проекта са повишаване и усъвършенстване на уменията на педагогическите специалисти за работа в екип и ефективно организиране на екипни дейности, като насоката е към практични казуси, демонстрации и визуализация.

Научен ръководител и лектор бе д-р Яна Христова, а координатор Здравка Гаврилова.

Програмата бе изградена от няколко тематични модула, включващи кратък теоретичен обзор за същността и структурата на екипа и екипната работа и практическа част.

На първата работна сесия бяха разгледани мястото и ролята на работа в екип в образователната институция, нормативни регламенти и механизми за ефективно организиране на работа в екип. Участниците коментираха осемте екипни роли, определени от английския професор Мередит Белбин, и ги съотнасяха към категориите „Мислещи хора“, „Правещи хора“ и „Чувстващи хора“.

Втората работна сесия представи видовете екипи, структура и факторите за тяхната ефективност.

И двата модула включваха и практически въпроси за сформиране на екип и изпълнението на екипни задачи.

Семинарът завърши с обсъждане и защита на предварително зададени групови проекти, индивидуални и практически задачи.

Участниците в семинара получиха удостоверения за участие с два квалификационни кредита. А знанията и уменията, получени по време на образователната програма доказа, че работата в екип мотивира и осигурява големи възможности за учене, усъвършенстване, взаимопомощ, търпение и толерантност.

Светослава Йорданова

Николай Любенов

 
Дуалното обучение в съвременното образование Печат
Четвъртък, 07 Юли 2022 11:33

На 4 и 5 юли 2022 г. в гр. Трявна се проведе информационна среща за популяризиране на дуалното обучение пред родители и обществеността, в изпълнение на дейности по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“.

Модератор на срещата беше г-жа Фани Тодорова - главен експерт в дирекция „Професионално образование и обучение“ в Министерство на образованието и науката. Присъстваха и представители на общинска администрация от гр. Габрово и гр. Трявна, експерти от Регионално управление на образованието гр. Габрово и гр. Велико Търново, директори, заместник-директори, учители, ученици, родители и представители на бизнеса.

От Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ Свищов участваха инж. Веска Николова – директор на гимназията, г-жа Сребрина Лилова – заместник-директор УПД, работодателите, при които учениците провеждат практики в реална работна среда - Красимир Кирилов - управител на „Кирилов Комерс“ ООД и Жан Паришев – управител на „Мебели Теди 95“ ЕООД, както и родители на ученици, обучаващи се в дуална форма - Лора Щилиянова и Райка Каишева и ученикът Атанас Каишев от IX клас, професия „Техник-технолог в мебелното производство“.

В първия ден на информационната среща премина на тема „Успехът на партньорството: образование и бизнес с обща кауза“ инж. Веска Николова представи нашия опит в дуалното обучение и сподели с присъстващите как започнахме, какво постигнахме и с какви проблеми се сблъскахме при въвеждане на това обучение през учебната 2017 - 2018 година по професията „Монтьор на селскостопанска техника“, специалност „Механизация на селското стопанство“. Гимназията ни продължи да работи в тази посока и през учебната 2020-2021 год., но този път в две професии „Техник по транспортна техника“ и „Техник-технолог в дървообработването“.

През втория ден бяха организирани посещения в гр. Габрово на ПТГ „Д-р Н. Василияди“. Директорът на училището ни разказа за опита, който са натрупали и постиженията на обучаващите се в дуална форма на обучение. При посещението във фирма АМК ЕООД – партньор на гимназията в дуалното обучение ни запознаха с производството и работните места на учениците, провеждащи практика в реална работна среда.

В края на деня се състоя дискусия, на която бяха отправени много въпроси, представени различни казуси, споделиха се добри практики във връзка с реализирането на дуалното обучение и разработването на изпитната документация съвместно с бизнеса.

Срещата беше много ползотворна за всички страни, участващи в нея и участниците си пожелаха българското професионално образование да работи в тази посока за по-тясна връзка с българския бизнес.

 Сребрина Лилова – зам.-директор

 
НП "Подкрепа за образователни медиатори и социални работници" Печат
Сряда, 29 Юни 2022 12:02

СПГ "Алеко Константинов" - Свищов

обявява свободна работна позиция за образоветелен медиатор по НП "Подкрепа за образователни медиатори и социални работници".

Изисквания за кандидатите може да видите ТУК.


 
145 г. от освобождението на Свищов Печат
Неделя, 26 Юни 2022 09:27

Свищовска професионална гимназия “Алеко Константинов” се включи в общоградското поклонение пред паметта на героите загинали за освобождението на Свищов!

Поклон!

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 123

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School