30.03.2023, 10:49 ч.


Честване на 24 май в ПГ по ЛПС Печат
Четвъртък, 26 Май 2011 09:24

24maiPgНапред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знанието живей!


24-ти Май е общонационален празник на славянската писменост, на българската просвета и култура. Учители и ученици от ПГ по ЛПС - гр. Свищов се включиха в общоградското празнество и  честваха светлия празник редом с други училища и образователни институции с участието си в празничното шествие. Нашите завършили дванадесетокласници – Мирослав Русев (12б), Ралица Михалчева (12б) и Ахмед Куйтов (12а) бяха отличени с награди за успели и изявени ученици от кмета на гр. Свищов – Станислав Благов. През последните години се утвърди традицията да се награждават на 24 май свищовски ученици за техните постижения през учебната година. Учениците от 10в клас Анна Йозова, Гюлмсяр Хасанова, Зюмбюл Шабанова и Миглена Младенова от нашата гимназия изготвиха табло и излъчиха радиопредаване по случай празника.

 

Празникът 24-ти май се чества от най-дълго време в близката ни история - 160 години. Това e тържество, изразявящо духовните въжделения на българите за църковна независимост, просвещение и националновъздигане. Възторженото честване от всички българи на празника на светите братя Кирил и Методий е свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, за национално самоопределение и бързо икономическо и културно възмогване. През 1892 г. Стоян Михайловски съчинява текста на всеучилищния химн, познат на всеки българин с първия си стих "Върви, народе възродени", а Панайот Пипков написва на 11.05.1900 г. музиката към химна.

 

24-ти май е празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ и за неговия просперитет. В пламенната защита на правото на всеки народ да се учи и изповядва вярата си на свой език, Константин – Кирил философ казва: „Не изпраща ли Бог дъжда еднакво на всички? Или слънцето на сияе ли за всички? Не дишаме ли въздуха всички еднакво?”


Дали са разбрани тези думи, в които говорят разумът и мъдростта на вековете… Нека не допускаме духовността да изчезне от живота ни, защото благодарение на нея сме се съхранили като нация. Делото на солунските братя е високохуманно и демократично, всеславянско, служещо на великата общочовешка идея за равенство на всички духовната област.

 

24 май – денят на светлия празник на Кирил и Методий, чието дело съпътства цялата история на България, денят, в който вием венци и кичим ликовете на светите братя. Ако попитаме кое да е дете: ”Кой е създал нашата азбука?”, то знае и ще отговори: ”Константин Философ, наречен Кирил, и брат му Методий създадоха велика книжнина за всички славяни. А в България я донесоха техните ученици и българите я спасиха.” Възкресен в училището от родолюбивите пловдивски учители Найден Геров и Йоаким Груев, този празник надхвърля училищните стени и става всенароден ден на българската просвета, писменост и култура.


Честит празник!

 

Константин Байрактаров - учител по ИТ

 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School