18.07.2024, 05:17 ч.


Еразъм+
Отличиха ученици и учители от СПГ – трупали опит в три държави Печат
Четвъртък, 26 Януари 2023 10:42


На 25.01.2023 г. ученици и учители от Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ получиха сертификати и рекламни материали за участието си в три мобилности по програмата „Еразъм+“, съобщиха за Актуално Свищов от гимназията.

Инж. Веска Николова, директор на СПГ „Алеко Константинов” поздрави участниците в проекта за техните постижения и за придобитите знания и умения по време на проведените мобилности в Берлин (Германия) – за професия „Техник на компютърни системи”, Римини (Италия) – за професия „Ресторантьор” и Малага (Испания) – за педагози.

От гимназията изразиха гордост от доброто представяне на своите възпитаници в ежегодно провежданите летни стажове в Европа и отличните отзиви за професионалните им умения от чуждестранните работодатели.

„Това е признание за качеството на професионалното образование в гимназията, която предлага най-широк спектър от специалности на младите хора в общината“, коментираха още от гимназията.

Александър Шабов

 
Обучение по Програма „Еразъм+“ Печат
Събота, 10 Декември 2022 17:30

                                                             

На 24 ноември 2022 г. в СПГ „Алеко Константинов“ се проведе вътрешно-квалификационно обучение на тема „Испанският модел за работа с ученици с образователни дефицити“. То бе част от заключителните дейности по проект 2021-1-BG01-KA121-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение”.

Лектори бяха г-жа Станка Койнова и г-жа Еленка Николаева. В подготвената презентация те запознаха присъстващите с испанската образователна система, действията, принципите и начините  за интегриране на ученици със специални потребности  и мигранти в образователната система. След това бяха представени различни методи и техники за работа с учениците   като обучение в базови групи, техниката Пъзел, Кръг отвътре навън, взаимно учене и други.

В края на обучението участниците дискутираха предимствата и трудностите, възникващи при ученето чрез сътрудничество и получиха ценни съвети за ефективно управление на  класната стая. И за обобщение направиха сравнение на българската и испанската системи, обсъдиха образователните политики, начините за финансиране на училищата и степените на интегриране на учениците с дефицити в двете страни.
 
Заключителен семинар по Програма Еразъм+ Печат
Сряда, 23 Ноември 2022 19:22


На 22.11.2022 г. в СПГ „Алеко Константинов” се проведе заключителен семинар, на който ученици и педагози представиха осъществените дейности по проект 2021-1-BG01-KA121-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение”.

Гости на събитието бяха доц. д-р Христо Сирашки - Директор на Център за професионално обучение към СА „Димитър А. Ценов”, г-жа Сашка Георгиева - инспектор - Център професионално обучение към СА „Димитър А. Ценов”, г-жа Таня Ликова - главен експерт към отдел „Култура” - Община Свищов, г-жа Искра Гайдарова - Директор на Център за обществена подкрепа - Свищов, родители, служители и ученици.

На събитието инж. Веска Николова - Директор на СПГ „Алеко Константинов” поздрави участниците в проекта за техните постижения и за придобитите знания и умения по време на проведените мобилности в Берлин (Германия) - за професия „Техник на компютърни системи”, Римини (Италия) - за професия „Ресторантьор” и Малага (Испания) - за педагози. Тя използва възможността да запознае присъстващите с предстоящите дейности по Проект 2022-1-BG01-KA121-VET-000063872 „Eвропейски опит за професионално образование и обучение”, който гимназията ще изпълнява през учебната 2022/23 година.
Благодарим на нашите гости за това, че уважиха събитието. А на доц. д-р Христо Сирашки за приветствието, с което поздрави инж. Веска Николова за възможността, която предоставя на възпитаниците на гимназията да провеждат производствената си практика в чужбина и на педагозите да черпят от европейския опит в сферата на образованието.

В края на събитието всички имаха възможността да се насладят на кулинарните умения на нашите ресторантьори в сферата на италианската кухня, които са придобили по време на практиката си в Римини, Италия!


Галя Недялкова - училищен психолог

продължава>
 
Стартира чуждоезиковото обучение по Еразъм+ (1,2,3 гр.) Печат
Сряда, 09 Ноември 2022 06:19


На 7 ноември 2022 г. в Учебна база "Бъров", Центърът за професионално обучение към Стопанска академия "Димитър Апостолов Ценов" гр. Свищов стартира чуждоезиковото обучение по италиански А1 за ученици и по английски език А1 за учители, съгласно сключен договор между Стопанска академия „Д. А. Ценов“ гр. Свищов и Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ гр. Свищов за провеждане на чуждоезиково обучение по Проект 2022-1-BG01-KA121-VET-000063872 „Eвропейски опит за професионално образование и обучение”, изпълняван от Свищовската професионална гимназия. Начални чуждоезикови компетенции по италиански език ще придобият 23 ученици, а по английски език - 8 учители.

Водещ лектор на обучението по италиански език А1 е д-р Димитрина Проданова, а по английски език А1 - ст. преп. д-р Петър Тодоров. Модератор на обучението е Центърът за професионално обучение към Стопанска академия - Свищов.

 
Първо класиране по проект „Европейска мобилност за професионално обучение” по програма Еразъм+ (1,2,3 гр.) Печат
Петък, 04 Ноември 2022 20:16


Резултати от първи етап на класиране при подбора на ползватели
2022-1-BG01-KA121-VET-000063872 „Eвропейски опит за професионално образование и обучение”
по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение"


Първо класиране на ученици от професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг"- 1 група. Списък със 9 ученици, класирани за провеждане на ПЕК (педагогическа, езикова и културна подготовка), може да видите ТУК.

Първо класиране на ученици от професионално направление "МПС, кораби и въздухоплавателни средства"- 2 група. Списък с 14 ученици, класирани за провеждане на ПЕК (педагогическа, езикова и културна подготовка), може да видите ТУК.

Първо класиране на учители по професионална подготовка - 3 група, класирани за втори етап за провеждане на ПЕК (педагогическа, езикова и културна подготовка), може да видите ТУК.

Честито на класираните!

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 27

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School