02.12.2023, 11:33 ч.


Мобилността на ресторантьорите в Римини по Еразъм+ (1 гр.) Печат
Сряда, 10 Август 2022 19:57


От 03.07 до 18.07.2022 г. четиринадесет ученици от професия "Ресторантьор", специалност "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения" проведоха производствената си практика в гр. Римини, Италия  по Проект 2021-1-BG01-KA121-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение"  по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение".“. Партньор на гимназията по проекта е организацията Sistema Turismo, Италия.
На следващия ден учениците посетиха офиса на фирмата-партньор Sistema Turismo и направиха пешеходна разходка в историческия център на Римини, разглеждайки Арката на Октавиан Август, площада „Три Мартири“, църквата „Малатеста“ и моста на Тиберий.
Учениците проведоха производствения си стаж в реномираните заведения Restorante Mangio S.A.S , OSTERIA DEL BORGO DI MANCINI ENRICA E MONARI MIRKO EC. SAS , LA MARIANNA, RISTORANTE AMORIMINI и RISTORANTE DALLO ZIO DI CANZIAN GIULIANO в град Римини в рамките на две седмици. Ръководени от своите наставници, учениците се запознаха с организацията на работа в италианските ресторанти, надградиха знанията, придобити в училище, придобиха опит и умения в областта на ресторантьорството. Бъдещите готвачи усвоиха нови техники и технологии за приготвяне на типични италиански специалитети, характерни за регион Емилия–Романя.
Освен работата във фирмите Sistema Turismo организира и културни визити до Венеция, Република Сан Марино и посещение на тематичен парк „Италия в миниатюра”.
Практиката приключи с връчване на сертификати за успешно проведена мобилност в офиса на Sistema Turismo.

Ивелина Енчева
Анета Владимирова
/придружаващи учители/
 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School