18.04.2024, 04:34 ч.


Тренинг в село Морава Печат
Понеделник, 19 Октомври 2020 08:30

На 18 октомври в село Морава се проведе третият от четирите запланувани по проект „Заедно в шарен свят“ тренинг за родители. Проектът е финансиран от ЦОИДУЕМ.

Тренингът бе насочен към позитивна промяна в нагласите на родителите на учениците към образователната институция и ползите от образованието. Екип от педагогически специалисти - г-жа Станка Койнова- заместник директор, г-жа Галя Недялкова – психолог, г-жа Сийка Петкова – социален работник и г-жа Моника Симеонова - доброволец по проекта, се погрижиха участниците в тренинга да се почувстват комфортно по време на предвидените дейности.

Обучението премина в две сесии с осигурени кафе - пауза и обяд. По време на първата сесия участниците изработиха правила за групова работа и представиха себе – професия, хоби и интереси. Г-жа Галя Недялкова, която бе водеща на тренинга акцентира върху позитивните подходи при общуването между родител и дете. За участниците темата бе интересна, те споделиха, че понякога трудно намират общ език с децата си. Споделиха добри практики от своя опит и така взаимно си бяха полезни. В теоретичната част, както и в предходните срещи в с. Алеково и с. Овча Могила, разгледахме различните типове родителско поведение.

Втората сесия бе изцяло практическа - на вниманието на участниците бяха представени различни казуси. Разделени на групи участниците представиха своите решения, след което ги обсъдихме. Интересно за родители и деца беше упражнението „Въображаемо интервю“, в което родителите отговаряха на въпроси от името на своите деца. Целта беше родителите сами да си дадат равносметка доколко добре познават своите деца, защото за доброто взаимодействие това е необходимо условие. В края на срещата всички споделиха кои са били полезните за тях неща от обучението, с които смятат да обогатят своя родителски репертоар.

Галя Недялкова












 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School