27.07.2021, 15:07 ч.


Банер
Второ място в конкурс „Историческата памет на Свищов в имената на улиците“ Печат
Четвъртък, 12 Май 2016 19:21

За втори път Община Свищов и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организира конкурс, посветен на известни личности, свързани с родния ни град. Тази година той се проведе на 12 май 2016г. като темата бе „Историческата памет на Свищов в имената на улиците“.

Нашата гимназия и този се включи в като имаше отговорната задача да намери материали и да представи разработка и презентация за свищовския дарител Кирил Д. Аврамов. С тази нелека задача се заеха Франческа и Звезделина от X б клас, техен ръководител бе г-жа Елза Божанова - учител по БЕЛ и История и цивилизация. Голяма помощ ни оказа библиотекарката от Читалищната библиотека г-жа Маргарита Колева, която ни предостави книги, от които събрахме нужния ни материал, за което и благодарим.

Състезателите бяха разделени във две възрастови групи. Ние бяхме разпределени във втора възрастова група IX-XI клас. Разработките и презентациите бяха оценявани от петчленно жури. На конкурса присъстваха г-жа Анелия Димитрова - заместник - кмет на Община Свищов, г-жа Любомира Петрова – Секретар на Община Свищов, г-жа Румяна Кузева - началник отдел „Образование и култура“, доц. Юлия Николова и др. Преодолели първоначалното притеснение, двете момичета се представиха блестящо и запознаха присъстващите с живота на Кирил Аврамов и приноса му за град Свищов. Той дарява огромната сума от 200,000 златни лева за строителството на сграда за театър и читалище и с този си акт се нарежда записва името си сред дарителите в родния си град. Надпреварата между училищата бе оспорвана, защото всеки се стремеше да се  представи по оригинален начин и вероятно на журито не му е било никак леко да определи победителите. В нашата възрастова група бяхме класирани на второ място, което е признание за труда на ученичките, но и на техния ръководител.

Този конкурс не само обогати знанията на всеки участник за историята на Свищов, но и го накара да се почувства горд, че е роден в града на дарителите.

Елза Божанова


 


Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2102.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1234
mod_vvisit_counterВчера1512
mod_vvisit_counterТази седмица2746
mod_vvisit_counterТози месец37192
mod_vvisit_counterВсичко2228097
В момента има 520 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School