20.09.2020, 22:39 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Виртуална визита в CERN Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 19 Февруари 2016 11:47

На 18.02.2016 г. от 10:30 часа българско време се осъществи виртуална визита в CERN -Европейската организация за ядрени изследвания.

Директно в събитието се включиха три училища от България: СОУ „Цветан Радославов“, СОУ „Николай Катранов“ от Свищов и Национална природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ – София. Организатор от СОУ „Цветан Радославов“ е г-жа Елена Илиева, преподавател по информатика и информационни технологии, а организатор от СОУ „Николай Катранов” е г-жа Йорданка Илиева, преподавател по ИКТ. Във визитата участват основно ученици от горните класове. Ученици от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство - гр. Свищов също имаха удоволствието да са част от това събитие. В СОУ „Цветан Радославов“ и в СОУ „Николай Катранов“  присъстваха  представители на CERN в лицето на докторант Мариана Шопова и гл. ас. Румяна Хаджийска от Института за Ядрени изследвания и ядрена енергия, БАН. Г-жа Шопова и Г-жа Хаджийска, която е наша съгражданка спомогнаха визитата да е по-пълноценна! Виртуалната разходка се осъществи от компютърните зали на училищата.

Програмата започна с презентация от контролния център на ЦЕРН, чрез която инж. Атанас Батинков и инж. Александър Христов представиха Европейският център за ядрени изследвания и мястото на България в него. Успяхме да се запознаем с големия адронен колайдер (LHC) и по-малките ускорители, експериментите работещи на LHC и детекторът на експеримента CMS, както и компютърната инфраструктура на CERN.  Разходката продължи в контролния център на ЦЕРН с виртуален водач  д.ф.н. Мирослав Атанасов. С помощта на д.ф.н. Иван Глушков се осъществи посещение в контролния център на експеримента CMS (Compact Muon Solenoid).

Накрая разходката ни завърши на 100 метра под земята, където успяхме да видим самия детектор CMS.

Всички имахме възможност да видим места в CERN до които само определени служители имат право на достъп.

Всички възникнали въпроси по време на виртуалната разходка, а и тези породени от нашето любопитство получиха интересни и изчерпателни отговори от представителите по места Румяна Хаджийска и Мариана Шопова.

Румяна Хаджийска
 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Ученически практики

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов участва в изпълнението на ПРОЕКТ BG051PO001-3.3.07-0001 „УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. За повече информация: тук

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2020.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1075
mod_vvisit_counterВчера1457
mod_vvisit_counterТази седмица12316
mod_vvisit_counterТози месец28895
mod_vvisit_counterВсичко1861802
В момента има 279 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School