28.03.2024, 22:12 ч.


Състезания по професии в СПГ „Алеко Константинов“ Печат
Вторник, 23 Февруари 2021 18:28

За поредна година в СПГ „Алеко Константинов“ се проведоха училищни кръгове на състезанията по професии. Училищният кръг е първия етап от поредица състезания по професии, организирани от Министерството на образованието. Ученици от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” се състезаваха в категория „Най-добър млад готвач” и „Най-добър млад сервитьор”.

Първо място в категория „Най-добър млад готвач” се присъди на Севил Хайрединова, ученичка от 12 б клас в гимназията. Тя впечатли журито със своята оригинална презентация на ястието и отличен вкус. В кулинарната битка се включиха пет млади таланти от 11 и 12 клас, които трябваше в рамките на един час да сготвят ястие с пиле по свободна идея. Състезателите бяха изненадани с Black box непосредствено преди старта на състезанието. Креативност, новаторство и балансиран вкус - това бяха основните показатели, по които журито трябваше да излъчи победителя.

В категория „Най-добър млад сервитьор” състезателите демонстрираха умения при зареждане на маса с два куверта. Състезателите имаха за задача да сервират ястията, приготвени от готвачите и да покажат своите умения при поднасянето им. Призовото място се присъди на Маргарита Иванова, ученичка от 12 б клас.

Победителите от двете категории ще се състезават в регионалния кръг на състезанията по професии през месец март, който ще се проведе в гр. Русе.

Анета Тодорова

















 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School