19.04.2024, 18:21 ч.


Мобилността на учителите в Римини по Еразъм+ Печат
Четвъртък, 16 Септември 2021 20:16


От 25 юли до 1 август шест учители от СПГ „Алеко Константинов“ проведоха едноседмично обучение Римини, Италия и обмениха добри практики в обучението в мултикултурна среда в изпълнение на дейностите по проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение".
Учителите бяха посрещнати в офиса на Sistema Turismo от г-жа Цветомира Георгиева. Тя представи презентация за приемащата организацията, Италия, Римини, за традициите и обичаите на италианците. След това обясни основните аспекти в съвместната работа с педагозите и представи програмата на мобилността. Програмата за деня продължи с обиколка из града и разглеждане на знакови забележителности – Моста на Тиберий, Арката на Август, най-старата римска арка, построена в чест на император Август, храма Малатеста с ценния стенопис на италианския художник Пиеро дела Франческа и замъка Сизмондо.
Първата професионална визита на учителите беше в Fondazione En.A.I.P.S. Zavatta - център за професионално обучение, в който се обучават младежи от различни националности, емигранти и в риск. По време на посещението си преподавателите бяха запознати с особеностите на образователната система в Италия, начините за финансиране на образователния процес, организацията на работа с рискови групи обучаеми и политиките на държавата за приобщаване на ученици от различни националности. В проведения разговор с директора те разбраха, че центърът работи в тясна връзка с бизнеса и се старае да подготвя кадри, които да отговарят на съвременните изисквания на пазара на труда. Учителите разгледаха техническата база на училището, учебните кабинети и работилниците по различните професии.
Втората професионална визита беше в Liceo Statale Alessandro Serpieri – държавно училище в Римини, в което освен обучение по общообразователна подготовка, се осъществява и професионална подготовка. По време на разговора с Директора на училището и главния учител, групата придоби знания и обмени идеи за организация и провеждане на обучение на деца с образователни дефицити, в риск и със специални образователни потребности. Впечатление направиха обособените стаи за занимания на деца със СОП, в които учениците имат възможност да се занимават с тихи игри по време на учебния ден. В тези стаи се насочват ученици със СОП, когато се установи, че детето губи интерес или изпадне в афект, за да може да се отдели от останалите и да възстанови своето психическо спокойствие.
Последната част от професионалната подготовка включваше семинар, свързан с методи и техники за работа с деца в мултикултурна среда и преодоляване на стереотипи и предразсъдъци. Лектор на семинара беше г-жа Франческа Натоли, която представи работещи в италианската образователна система форми за организация на обучението и методи за задържане на учениците в училище.
Но освен семинари и професионални визити, учителите имаха възможност да посетят  красивата Венеция, Сан Марино и тематичния парк „Италия в миниатюри“, които бяха част от културните визити по проекта.
През последния ден от престоя си учителите получиха сертификатите си за участие в мобилността от г-жа Цветомира Георгиева – представител на партньорската организация Sistema Turismo и изразиха своето удовлетворение от цялата мобилност.
Предстои заключително мероприятие по отчитане на дейностите по проекта, което се планира да се проведе през м. ноември тази година.

Елена Николаева








 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School