31.07.2021, 14:29 ч.


Банер
Сертификати по чужд език за ученици и учители по програма "Еразъм+" Печат
Сряда, 26 Февруари 2020 22:28


На 24.02.2020 г. учениците и учителите от СПГ „Ал. Константинов“, участващи в проект 2019-1-BG01-KA116-062136  „Европейски стандарти за качество на професионалното образование” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, сектор: „Професионално образование и обучение“ получиха сертификати за владеене на чужд език след проведени езикови и тематични подготовки в Център за професионално обучение към СА "Д. А. Ценов" – Свищов. Проектът се финансира с подкрепата на Европейската комисия чрез Център за развитие на човешките ресурси и е на обща стойност 75 363 евро. Една от основните цели на проекта е насърчаване на чуждоезиковото обучение, поради което важна част от предварителните подготовки е изучаването на чужд език на страната-домакин.
По проекта са сформирани две групи ученици, които ще проведат триседмични производствени практики в Ирландия и Италия, и една група учители, които ще проведат едноседмична мобилност във Великобритания, където ще се запознаят с практики за прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието. За изпълнение на дейностите по проекта училището работи с три партньорски организации от страните-домакини: SISTEMA TURISMO – Италия, ETN TRAINING VISION IRELAND - Ирландия и TRAINING VISION – Великобритания.
Първата целева група е от професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг", професия "Готвач" и включва 10 ученици от 11б клас. Те изучаваха английски език с водещ лектор ст. преп. д-р Петър Тодоров и ще проведат своята производствена практика в град Корк, Ирландия през месец юли 2020 г.
Втората целева група е от професионално направление "Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи", професии "Моделиер-технолог на облекло" и "Оператор в производството на облекло" и включва 7 ученици от 10а и 11а клас. Те изучаваха италиански език с водещ лектор хон. преп. Димитрина Проданова и ще проведат своята практика в град Римини, Италия през месец юни 2020 г.
Цел на езиковата подготовка е да формира у учениците комуникативни умения по чужд език, които да улеснят общуването с работодатели и партньори по проекта. В предвидената програма е включено изучаване на специфичната за съответното професионално направление терминология, което да ги подпомогне при адаптирането им в реална работна среда. Езиковите си умения те ще прилагат по време на практиката в съответната страна.
По същия проект 11 учители /трета група/ по предмети от професионалната подготовка, включително директор и зам-директор от СПГ „Алеко Константинов” - Свищов, обучавани от  ст. преп. д-р Петър Тодоров, получиха сертификати за владеене на английски език и сертификати от тематичния курс "Облачни услуги в обучението", проведен от доц. д-р Веселин Попов и доц. д-р Петя Емилова от катедра "Бизнес информатика" при СА "Д.А.Ценов"-Свищов.  След проведено класиране 8 учители ще проведат мобилност в град Портсмут, Великобритания. Мобилността в гр. Портсмут цели подобряване на квалификацията на преподавателския състав чрез натрупване на международен опит, езикови компетентности и развитие на електронните умения на учители и администрация. Основен акцент е въвеждането на ИКТ в обучението по професионална подготовка след запознаване с европейския опит: създаване на електронно учебно съдържание по професионална подготовка и практическото използване на облачни технологии в образованието.
Дейностите по проекта бяха представени от инж. Веска Николова – директор на СПГ „Ал. Константинов“ - Свищов. На успешно завършилите доц. д-р Христо Сирашки – Директор на ЦПО и  г-жа Татяна Друмева – секретар на ЦПО тържествено връчиха сертификатите. Най-добре представилите се ученици в езиковата подготовка получиха грамоти от д-р Петър Тодоров и хон. преп. Димитрина Проданова.

Константин Байрактаров,
КПУМ

 


Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2102.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1118
mod_vvisit_counterВчера1635
mod_vvisit_counterТази седмица10299
mod_vvisit_counterТози месец44745
mod_vvisit_counterВсичко2235650
В момента има 320 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School