12.07.2020, 10:24 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

СПГ „Ал. Константинов“ приключи проект „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по програма Еразъм+ Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 20 Септември 2019 11:55


На 19.09.2019 г. в СПГ „Ал. Константинов“ се проведе заключителен семинар по проекта „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по програма Еразъм+. В проекта участваха общо четири групи. Първата група, съставена от учители проведоха мобилност през април в Берлин, Германия, където се запознаха отблизо със системата на дуалното обучение. Втората група, съставена от ученици от професионално направление „Електротехника и енергетика”, също през април, проведе мобилност в Портсмут, Великобритания, където изучаваха ползите от екоенергията.

На днешния заключителен семинар се представиха групите, провели лятна триседмична практика през юли. Младите готвачи от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ проведоха мобилност в Римини, Италия, където бяха разпределени в четири ресторанти. Ръководени от своите наставници, учениците се запознаха с организацията на работа в италианските ресторанти, надградиха знанията, придобити в училище, придобиха опит и умения в областта на ресторантьорството. Бъдещите готвачи усвоиха нови техники и технологии за приготвяне на типични италиански специалитети, характерни за регион Емилия – Романя.

Бъдещите мебелисти от професионално направление „Производствени технологии – дървесина, хартия, пластмаси и стъкло” проведоха мобилност в Берлин, Германия, където имаха възможност да се запознаят с нови технологии за производство на съвременна мебел за обзавеждане на кухни, спални помещения, холни гарнитури и офис-мебели, а някои от тях участваха и в монтаж на мебели в жилищни сгради. Запознаха се с нови видове сглобки, лазерно разкрояване на кухненски врати и технологии за повърхностна обработка на детайлите.

С презентация участниците в мобилността разказаха за впечатленията си.

В края на производствената практика всички участници получиха европейски сертификати, а придобитият професионален и социален опит ще увеличи шансовете на учениците за успешна реализация на европейския пазар на труда.

Семинарът приключи г-жа Веска Николова – директор на СПГ „Алеко Константинов“, като връчи сертификатите на учениците. След това тя запозна присъстващите с новия спечелен проект на гимназията „Европейски стандарти за качество на професионалното образование“, в който са предвидени три целеви групи: първа група от 10 ученици - професия „Готвач“, които ще бъдат на триседмична производствена практика в Корк, Ирландия - юли 2020 г.; втора група - 7 ученици от професии „Моделиер-технолог на облекло” и „Оператор в производството на облекло“ - триседмична производствена практика в Римини, Италия - юли 2020г. и трета група - 8 учители по професионална подготовка - едноседмична мобилност в Портсмут, Великобритания през април 2020 г. Новият проект стартира през октомври.

Гости на семинара бяха доц. Христо Сирашки – директор на ЦПО и г-жа Татяна Друмева – секретар на ЦПО към СА „Д. А. Ценов“ - Свищов, г-н Петър Тодоров – хоноруван преподавател по английски език, г-жа Димитрина Проданова – преподавател по италиански език и д-р Виктор Монев – преподавател по немски език.

Семинарът беше отразен от Кабелна телевизия „Видеосат“ - Свищов.

Константин Байрактаров – председател на КПУМ

 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Еразъм+

Уважаеми ученици, родители, учители и всички посетители на нашия сайт,

В сайта
http://pglps-mobilecook.info
ще публикуваме всички събития и новини за изпълнението на проект 2018-1-BG01-KA102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална раелизация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”.

За да бъдем по-близо до Вас, създадохме и facebook страница на проекта:

 https://www.facebook.com/mobilecook2018
Тук можете да коментирате, давате предложения или просто да ни харесате :-) Ще се радваме да споделите нашите преживявания!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2036.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес797
mod_vvisit_counterВчера1680
mod_vvisit_counterТази седмица9801
mod_vvisit_counterТози месец15902
mod_vvisit_counterВсичко1752741
В момента има 292 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School