20.04.2024, 00:37 ч.


СПГ "Алеко Константинов" - гр. Свищов
В ПГЛПС започнаха дейностите по изпълнение на проект “Нова възможност за моето бъдеще” Печат
Неделя, 12 Януари 2014 00:00

ВАЖНО!!!

Вие работите, но НЕ ПРИТЕЖАВАТЕ документ за упражняваната професия?

Вие искате да получите БЕЗПЛАТНО документ за професионална квалификация за упражняваната професия?

Можете още сега да се възползвате като се включите в проект: BG051PO001-4.3.03-0001 “Нова възможност за моето бъдеще” и да валидирарте вашите знания, умения и компетенции.

В началото на новата 2014 година, в ПГ по лека промишленост и строителство започна приемането на документи по проект: BG051PO001-4.3.03-0001 “Нова възможност за моето бъдеще”.

Какво е валидиране?

Валидиране означава получаване на документ, доказващ придобити по неформален път знания, умения и компетенции. 

Кой може да участва?

  1. Лица над 16 г., които желаят да валидират знанията, уменията и компетенциите си, придобити чрез неформално обучение и/или самостоятелно учене.
  2. Служители в институции, организации и производствени предприятия, които директно участват в процесите, свързани с идентифицирането и оценяването на знания, умения и компетентности, и с внедряването на системата. 

Кой може да валидира знания, умения и компетенции?

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ по лека промишленост и строителство – Свищов е включена в Списък с професионалните гимназии, участващи в проекта, утвърден със Заповед № РД 09-1180 от 13.09.2013 г. на министъра на образованието и науката.

Списъци на професиите, по които ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ по лека промишленост и строителство – Свищов ще извършва валидиране на знания, умения и компетентности по следните специалности: 

imag0124_web imgp1523_web

Професионално направление

Професия

Специалност

Металообработване и металургия

Заварчик

Заваряване

Електротехника и енергетика

Електромонтьор

Електрически инсталаци

Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации

Топлотехника

 

Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи

Моделиер-технолог на облекло

Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил

Оператор в производството на облекло

Производство на облекло от текстил

Производствени технологии - дървесина, хартия, пластмаси и стъкло

Оператор в дървообработването

Производство на мебели

Работник в дървообработването

Производство на тапицирани изделия

Строителство

Строител

Вътрешни облицовки и настилки

Строител–монтажник

Сухо строителство

Помощник в строителството

Основни и довършителни работи

Хотелиерство, ресторантьорство и кетеринг

Ресторантьор

Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения

Готвач

Производство на кулинарни изделия и напитки

Работник в заведенията за хранене и развлечения

Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения

dsci0656 dsci0602_web dsci0611

Как мога да валидирам знания, умения и компетенции?

ПРИМЕР: Аз искам да получа удостоверение за кулинарните си умения!

Кои са 10-те стъпки, които извървях? Виж тук: http://validirane.mon.bg/?p=25


За проекта

Финансираща програма: Проектът попада в обхвата на Приоритетна ос 4 "Подобряване достъпа до образование и обучение ” и област на интервенция 4.3 "Развитие на системата за учене през целия живот” от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”

Изпълнител: Проектът се изпълнява от Министерството на образованието и науката по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-4.3.03 "Създаване на система за идентифициране и признаване на неформално придобити знания, умения и компетентности”.

Партньори: Работодателски организации - БСК, БТПП, АИКБ, Организации на работниците и служителите - КНСБ и КТ “Подкрепа”, Държавни институции - МТСП, АЗ, НАПОО, ГД “Изпълнение на наказанията” към МП.

Срок на изпълнение: 2013-2014 г.

Обща стойност: 5 862 200 лв.

Цел на проекта

Целта на проекта е да създаде и изпробва Система за идентифициарне и признаване на неформално и самостоятелно придобити знания, умения и компетености.

  • Предвижда се системата да позволява издаването на документ, който да доказва придобитите извън формалното образование знания и умения, вкл. на работното място, у дома и т.н.
  • Системата ще бъде разработена на базата на вече изпълнени проекти, насочени към разработване на инстументариум за валидиране на компетенции.
  • За успешното функциониране на системата са необходими не само законодателни промени, но и привличане на общественото внимание към тази възможност.

Ползи от проекта...

Получаването на документ, доказващ придобити по неформален път знания, умения и компетентности, създава предпоставки за:

  • Повишаване на мотивацията у работната сила за поддържане и повишаване на квалификацията, а оттам - повишаване на нейната конкурентоспособност на пазара на труда;
  • Улесняване на трудовата мобилност - както в рамките на държавата, така и извън нея;
  •  Подобряване на процеса по подбор на персонала;
  •  Постигане на по-висока степен на обективност при оценяването на персонала и кариерното израстване;
  • По-ефективно прилагане на системите за диференцирано заплащане на труда;
  •  Намаляване на времето и разходите при организиране на надграждащи обучения

Презентация на ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ по лека промишленост и строителство – Свищов:

За повече информация посетете сайта на проекта на адрес: http://validirane.mon.bg/

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ШАНСА СИ!

ПОМИСЛЕТЕ ЗА БЪДЕЩЕТО! 

Адрес: 5250 гр. Свищов,  ул. "Искър" 19
(  0631/60 812; ( 0631/60 851 

Web сайт: www.pglps-svishtov.com   E-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 
Връчване на сертификати по немски език Печат
Вторник, 21 Януари 2014 12:03


 
Отличиха ученици и учители от СПГ – трупали опит в три държави Печат
Четвъртък, 26 Януари 2023 10:42


На 25.01.2023 г. ученици и учители от Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ получиха сертификати и рекламни материали за участието си в три мобилности по програмата „Еразъм+“, съобщиха за Актуално Свищов от гимназията.

Инж. Веска Николова, директор на СПГ „Алеко Константинов” поздрави участниците в проекта за техните постижения и за придобитите знания и умения по време на проведените мобилности в Берлин (Германия) – за професия „Техник на компютърни системи”, Римини (Италия) – за професия „Ресторантьор” и Малага (Испания) – за педагози.

От гимназията изразиха гордост от доброто представяне на своите възпитаници в ежегодно провежданите летни стажове в Европа и отличните отзиви за професионалните им умения от чуждестранните работодатели.

„Това е признание за качеството на професионалното образование в гимназията, която предлага най-широк спектър от специалности на младите хора в общината“, коментираха още от гимназията.

Александър Шабов





 
Семинар по проект „НЕМСКО КАЧЕСТВО В РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО” Печат
Сряда, 28 Май 2014 19:52

На 28 май 2014г. се проведе семинар за популяризиране и отчитане на дейностите по Проект 2013-1-BG1-LEO01-08886 „НЕМСКО КАЧЕСТВО В РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО” по секторна програма "Леонардо да Винчи", дейност "Мобилност", програма "Учене през целия живот", изпълнен от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – град Свищов с партньор немската фирма Berlink в гр.Берлин, Германия.

Гости на събитието бяха заместник-кметът на град Свищов г-н Пламен Александров, г-жа Върбинка Конова – секретар на Общината, представители на други училища, културни институции, работодатели, родители, учители, ученици и медии.

Изявата започна с представяне на проекта от г-жа Веска Николова – ръководител на проекта и директор на гимназията. След това продължи с презентация, в която бе проследена цялостната реализация на проекта – идея за кандидатстване, подготовка на документи, подбор на участници за педагогическа, езикова и културна подготовка (ПЕК), провеждане на ПЕК, подбор на участниците в мобилността, провеждане на самата мобилност и отчитане на проекта.

След това участниците в мобилността Нина Ницова, Лора Генова, Марина Кирова и Цветина Флорева представиха свои презентации, в които изразиха впечатленията си от проведената производствена практика.

В края на събитието г-жа Николова връчи сертификати на ползвателите – сертификат за участие в проект 2013-1-BG1-LEO01-08886 „НЕМСКО КАЧЕСТВО В РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО” по секторна програма "Леонардо да Винчи", дейност "Мобилност", програма "Учене през целия живот" за проведена практика, Europass на български, английски  и немски език, сертификат за професионална подготовка. Освен тези сертификати, по време на реализиране на дейностите по проекта, ползвателите са получили сертификат за владеене на немски език – ниво А2, сертификат за проведената мобилност от компанията, в която са провели производствения си стаж и сертификат от немският партньор Berlink. На всички присъстващи бяха раздадени брошури.

След връчването на документите всички присъстващи бяха поканени във фоайето на Община Свищов, където учениците бяха подредили различни традиционни немски ястия, приготвени от тях по оригинални рецепти. Отзивите за пореден път доказаха, че  възпитаниците на ПГЛПС са млади специалисти, които могат успешно да се реализират както на българския, така и на европейския пазар на труда.

Лиляна Димитрова














 
Изява на клуб "Млад журналист" Печат
Сряда, 15 Април 2015 20:57
euro

ПРОЕКТ BG051PO001-4.2.05-0001 „Да направим училището привлекателно за младите хора”

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на
Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз

esf

uspeh

Представянето на вестник „Ученик” се състоя на 15.04.15г. в Градската библиотека на гр.Свищов. Гост на представителната изява бe  г-жа Таня Ликова - главен експерт „Култура” в отдел “Образование и култура” при Община Свищов. Главният библиотекар Румяна Плетньова поздрави членовете на клуба и направи кратък обзор за изявите им по проект „Успех”.  Поетесата Стефания Цанкова акцентира на рубриката „Ученическо творчество” във вестника. Добри отзиви за училищния вестник  изразиха библиотекарките Лилия Цонева, Даниела Йорданова и Румяна Ванкова, които приканиха младите хора да продължават да творят.

Лехан Давидов от IX „г” клас  и Бирсен Михайлова  от X „б” клас  представиха презентация с дейности и награди за клуб „Млад журналист”, сформиран по проект BG051PO001-4.2.05-0001 „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти” (УСПЕХ). Акцентира се на отделните рубрики в училищния вестник. Присъстващите получиха информация за дейностите на клуба – посещение на  Общинско радио, на отдел “Образование и култура”  към Общината. Срещата с г-жа Таня Ликова бе интересна за учениците, които проявиха интерес към проект „Училищна библиотека“. Стана ясно и за срещата с репортерите Галя Фирова и Александър Шабов. Членовете на клуба стигнаха до извода, че е отговорно да си репортер. Труд, упоритост и оптимизъм са необходими на всеки журналист. Припомни се за срещата с Олимпия Ангелова - диригент на детски хор „Дъга“  в библиотеката към ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, където прикани младите хора да казват винаги това, което мислят.

От презентацията стана ясно за достойното представяне на Лехан Давидов от IX „г” клас, който зае първо място в ученически конкурс за къс хумористичен разказ по повод 152 години от рождението на  Алеко  Константинов.

Членовете на клуба получиха подаръци от проекта и по един брой от училищния вестник.

Събитието бе отразено със снимков материал от Нина Ангелова от IX „а” клас и Исмаил Исмаилов X „б” клас от ателие „Реклама и цифрова фотография”.

Веселина Владимирова

ръководител на клуб „Млад журналист”













 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 276

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School